MAF edistää mielenterveystyötä Liberiassa

28.2.2018

IRC-järjestön koulutuspäivä Koillis-Liberiassa.
IRC-järjestön koulutuspäivä Koillis-Liberiassa.

Kansa, joka on käynyt läpi ebola-kriisin, on monin tavoin traumatisoitunutta. Miltä tuntuu läheisestä, joka ei voi auttaa sairastunutta? Miltä tuntuu, kun kuolevalle omaiselle ei voi edes jättää hyvästejä? Mielenterveyspalveluita ei käytännössä ollut tarjolla ollenkaan IRC-järjestön aloittaessa työnsä lähes tyhjästä Kaakkois-Liberiassa. Nyt kaksi vuotta myöhemmin, lista saavutetuista asioista on pitkä. Ja IRC:n työntekijät kertovat MAF:n olevan pelastus - työaikaa säästyy joka matkalla usean päivän verran. Lisäksi MAF on ainoa lentoyhtiö, joka lentää Monroviasta alueelle.

IRC on lähtenyt liikkeelle koulutuksesta, ja jo sadat terveydenhuollon työntekijät ovat saaneet koulutusta mielenterveysasioihin liittyen. Lisäksi koulutusta on viety opiskelijoille ja opettajien koulutuksen kautta on voitu tavoittaa myös kouluikäisiä lapsia. Joihinkin kouluihin on perustettu terveysklubi, jonka kautta lapset saavat tietoa myös mielenterveydestä.

Fish Townin sairaalassa on nyt toimiva osasto mielenterveystoimintaan ja yhteisön jäsenille on järjestetty mielenterveyteen keskittyviä vertaisryhmiä, jotka ovat tavoittaneet jo lähes 500 ihmistä ja lisäksi vertaisryhmiä on perustettu myös vankiloihin. 

Järjestön koulutuksen avulla on voitu tavoittaa terveysasemien kautta myös synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsiviä äitejä sekä hoitaa heitä.