OH-MAF-näyttely

OH-MAF -näyttely on MAF Suomen järjestämä lentokonenäyttely,  joka kiertää Suomea eri paikkakunnilla. Näyttelyn avulla ihmiset voivat tutustua ilmailuun sekä suomalaisten kehittyvissä maissa tekemään laajaan avustuslentotyöhön.

Peltienkeli

20 vuotta Afrikan kymmenessä eri maassa

Vuonna 1966 valmistui Cessna-lentokonetehtaalta Wichitassa Kansasissa Cessna 206 ylätaso. Lentokone oli yksi 1578 vastaavanlaisesta konetyypistä: kuusipaikkainen, yksimoottorinen työjuhta, joka on suunniteltu toimimaan erityisesti lyhyiltä ja vaatimattomilta kentiltä. Tunnuksella N4939F – radiokutsu 39 Foxtrot – rekisteröity Cessna tulikin tekemään päivätyönsä poikkeuksellisen vaativissa olosuhteissa. Kone liitettiin kansainvälisen lähetyslentojärjestön Mission Aviation Fellowshipin (MAF) laivastoon.

Heti valmistuttuaan 39 Foxtrot sai muutamia tulevan tehtävänsä edellyttämiä varusteita: sen runkoon kiinnitettiin ylimääräinen tavarasäiliö ja radiovarustukseen liitettiin pitkän matkan yhteydet mahdollistava HF-radio. Näin varustettuna 39 Foxtrot astui palvelukseen MAF:in Nairobin tukikohtaan Keniassa 11. päivänä tammikuuta 1967.

Seuraavana päivänä kone suoritti kuusi lentotehtävää ja sama tahti jatkui seuraavat 20 vuotta. Huoltoja tai huonoja säitä lukuunottamatta tuskin päivääkään jäi väliin ilman lentämistä. Olosuhteet matkantekemiselle olivat usein vaativia: alkeellisia lentopaikkoja, vaatimattomat radioyhteydet sekä nopeasti muuttuva ilmasto. 39 Foxtrot teki kuitenkin uskollisesti työtä ja operoi Keniassa, Somaliassa, Tsadissa, Sudanissa, Etiopiassa, Zairessa, Tansaniassa, Keski-Afrikan tasavallassa, Kamerunissa sekä Nigeriassa – yhteensä kymmenessä Afrikan maassa.

Pitkän palveluksen jälkeen Suomeen

Kahdenkymmenen Afrikassa vietetyn vuoden aikana Cessna lensi 7863 tuntia, taittoi matkaa 1,8 miljoonaa kilometriä, kulutti loppuun kuusi moottoria sekä seitsemäntoista rengassarjaa. Matkoillaan se käytti 393.197 litraa bensiiniä sekä 2237 litraa öljyä. Koneen kuljettaman rahdin kokonaismäärä oli varovaisesti arvioiden noin 4 miljoonaa kiloa.

Rahtikuljetukset koostuivat nälkäalueiden hätäavusta, kiireisistä lääketoimituksista, postin, henkilökohtaisten tavaroiden, lääkäreiden ja lähetystyöntekijöiden kuljetuksista kaukaisiin kohteisiinsa sekä ambulanssilennoista. Kerrotaampa koneella joskus kuljetetun sikojakin! Viimeinen suuri palvelutehtävä oli Tsadin nälänhädän uhrien auttaminen vuonna 1985.

Kahdenkymmenen raskaan Afrikassa vietetyn vuoden aikana 39 Foxtrot sai muutamia pienempiä kolhuja, muttei joutunut kertaakaan vakavaan onnettomuuteen. Koneen tarina ei kuitenkaan päättynyt tähän. Aktiivipalveluksesta vapautettuna se lensi 1986 Afrikasta takaisin Englantiin, josta MAF lahjoitti koneen Suomeen lähetyslentäjien koulutuskäyttöön. 39-Foxtrot sai Suomessa lahjoittajansa nimeä kantavan uuden tunnuksen OH-MAF ja sen käyttäjäksi tuli lähetyslentäjien koulutusta tuolloin järjestänyt Gospel Flight ry.

Koneen alkuperäinen rekisteritunnus oli N4939F, jolla tunnuksella se operoi 10 eri Afrikan maassa vuosina 1966-1986. Kahdenkymmenen raskaan Afrikassa vietetyn vuoden aikana 39 Foxtrot sai muutamia pienempiä kolhuja, muttei joutunut kertaakaan vakavaan onnettomuuteen. Koneen tarina ei kuitenkaan päättynyt tähän.
OH-MAF lähestyy Pohjanmaan lakeuksien yllä Kauhavan lentokenttää kuva MAF Suomi ja Martti Siippola. Aktiivipalveluksesta vapautettuna se lensi 1986 Afrikasta takaisin Englantiin, josta MAF lahjoitti koneen Suomeen lähetyslentäjien koulutuskäyttöön. 39-Foxtrot sai Suomessa lahjoittajansa nimeä kantavan uuden tunnuksen OH-MAF.

OH-MAF-opastukset Kauppakeskus Duossa Tampereella

OH-MAF:n tarina jatkuu

Suomeen saavuttuaan OH-MAF ei ole suinkaan jäänyt viettämään vain eläkevuosiaan. Kone kävi läpi huolto-ohjelman ja se katsastettiin ansiolentokäyttöön sekä mittarilentokelpoiseksi. Parinkymmenen vuoden ajan OH-MAF nähtiin vierailemassa erilaisissa lähetys- ja ilmailutapahtumissa, jossa se on lennättänyt yleisöä ja kerännyt varoja lähetyslentotyön hyväksi. Koneella on merkittävä osa suomalaisista lähestyslentäjistä saanut niin mittari(IFR) – kuin lyhyiden ratojen koulutustakin.

Vuodet jättivät kuitenkin vääjäämättä jälkensä uskolliseen palvelijaan. Koneen moottorin käyttötunnit lähestyivät loppuaan ja ulkoasuunkin Afrikan kuuma aurinko oli jättänyt jälkensä. Kesällä 2006 OH-MAF kärsi Tukholman Brommassa lievän laskuvaurion. Kaikista näistä syistä MAF Suomen hallitus päätti poistaa koneen aktiivikäytöstä, jonka jälkeeen kone lahjoitetiin Suomen Ilmailumuseon kokoelmiin. Syksyn 2006 OH-MAF oli esillä erityisnäyttelyssä ”Peltienkeli”, jossa koneen historian lisäksi kerrottiin laajemminkin lähestyslentäjien työstä. Seuraavan vuosikymmenen aikana kone pääsi Ilmailumuseon tilan ahtaudun vuoksi esille vain kahdesti ja silloinkin museon ulkopuolella. OH-MAF oli esillä Helsingin keskustassa ensin jäähallin edustalla heinäkuussa 2010 ja Senaatintorilla vappuna 2014. Nyt ”Peltienkeli” on palannut aktiiviseen palvelukseen ja on Suomen Lähetyslentäjien 40-vuotisjuhlien myötä ollut esittelykiertueella vuoden 2016 alusta alkaen ympäri Suomea tehden tunnetuksi ilmailua, sen historiaa ja lentokoneilla kehitysmaissa tehtävää avustuslentotyötä. Tästä johtuen Suomen Ilmailumuseo päätti lahjoittaa Peltienkelin takaisin MAF Suomelle, joka otti lahjoituksen kiitollisena vastaan. OH-MAF tekee jälleen hyvää työtä.

Tiedustele MAF Suomelta alla olevalla lomakkeella, voisiko OH-MAF -näyttely tulla sinun paikkakunnallesi

Mission Aviation Fellowship – MAF Norge
Postadresse: Mission Aviation Fellowship, Postboks 90, 0101 Oslo
Besøksadresse: Dronningens gate 25, 0154 Oslo

Gavekonto: 7058.63.60610 Organisasjonsnummer: 980421899

MAF Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen