MAF Suomi järjestää kansainvälisen ekologisen ja sähköisen lentämisen konferenssin Helsingissä 8.3.

6.3.2023

9-matkustajapaikkaiseen Cessna Grand Caravan -lentokoneeseen on tulossa vety-sähkövoimanlähde vuonna 2025
9-matkustajapaikkaiseen Cessna Grand Caravan -lentokoneeseen on tulossa vety-sähkövoimanlähde vuonna 2025
ZeroAvian vety-sähkömoottori 19-paikkaisessa Dornier 228 -lentokoneessa ensimmäisellä testilennolla
ZeroAvian vety-sähkömoottori 19-paikkaisessa Dornier 228 -lentokoneessa ensimmäisellä testilennolla

Kehittyvissä maissa avustuslentoja tukeva MAF Suomi järjestää yhdessä Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen kanssa viidennen kansainvälisen ekologisen ja sähköisen lentämisen konferenssin. Konferenssi järjestetään keskiviikkona 8.3. Kansallismuseon auditoriossa Helsingissä. Ilmoittautuminen https://eeac.fi/

Viidennen ekologisen ja sähköisen lentämisen kansainvälisen konferenssin avaa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka. Konferenssin päättää kansanedustajaehdokkaiden debatti, jonka juontaa entinen ulkoministeri Timo SoiniEkologisen ja sähköisen lentämisen konferenssissa Helsingissä 8.3.2023 on puheenvuorot seuraavilta yrityksiltä ja organisaatioilta: 

  • Widerøe Zero  - yhtiö, joka on perustettu aloittamaan norjalaisen regional-lentoyhtiön sähköisten lentokoneiden operointi 
  • Finnair -  lentoyhtiö, jolla on 100 vuoden kokemus alkaen 1923
  • Nordic Network for Electric Aviation - Pohjoismaisten lentoyhtiöiden ja organisaatioiden yhteenliittymä, joka edistää sähköistä lentoliikennettä.
  • Destia  -  infrastruktuuria rakentava yhtiö, joka on osa Colas-yhtiöitä (vuonna 2021 liikevaihto oli 13.2 miljardia euroa, josta, 54 % Ranskan ulkopuolella)
  • Neste - maailman johtava SAF:n (sustainable aviation fuel) tuottaja
  • Green Flight Academy - lentokoulu, joka käyttää sähköisiä lentokoneita lentokoulutuksessa
  • Respace - arkkitehtitoimisto, joka ehdottaa city-lentokentän konseptia sähköisille lentokoneille
  • ZeroAvia - yhtiö, joka kehittää vety-sähkö-voimanlähdettä lentokoneisiin

Konferenssin englanninkielisiä esitelmiä voivat seurata yhtä hyvin alan ammattilaiset kuin tavalliset suomalaiset. Esimerkiksi, norjalaisen Widerøe Zeron Andreas Kollbye Aks puhuu siitä, miten suunnitella kannattavaa liiketoimintaa nollapäästöisten lentokoneiden avulla. Ruotsalaisen Green Flight Academyn Johan Norbergin aihe puolestaan on lentäjien ammattikoulutus ja lentokoulutus ensimmäisellä tyyppihyväksytyllä sähkölentokoneella. Konferenssin viimeisen esitelmän pitää Dominic Weeks ZeroAvialta (UK), joka on juuri toteuttanut testilennon 19-paikkaisella Dornier 228 -lentokoneella, jossa on vedyllä/sähköllä toimiva moottori. 

Sähköisen ilmailun ja laajemmin ekologisemman ilmailun sekä sen teknologian kehittyminen on myös Suomen Lähetyslentäjille (MAF Suomelle) tärkeä asia. Uusi kehittyvä teknologia muuttaa todennäköisesti merkittävästi toimintaamme ja toimintaympäristöämme tulevaisuudessa. Lentämiseen liittyvät asiat ovat sekä kehittyvissä maissa että Suomessa hyvin keskeinen MAF Suomen toimintamuoto. Toimimme jäsenyhteisönä kehittyvissä maissa avustuslentoja tekevässä kansainvälisessä Mission Aviation Fellowship (MAF) -järjestössä. Arvioimme, että MAF:n käyttämät lentokoneet ja avustuslennot saavat tulevaisuudessa käyttövoimansa sähköstä. Nämä avustuslennot pyrkivät monilla alueilla auttamaan ihmisiä, jotka kärsivät ilmaston muutoksesta kuten esimerkiksi Etelä-Sudanissa ja Tšadissa. 

Lisätiedot ja ilmoittautuminen englanninkieliseen konferenssiin https://eeac.fi/   

Tervetuloa mukaan konferenssiin. 

Janne Ropponen
konferenssin pääsihteeri 

Mikä MAF?

MAF eli Mission Aviation Fellowship on 1945 perustettu kristillinen järjestö, joka operoi noin 120 lentokonetta kehitysmaissa alueilla, missä etäisyydet ovat pitkiä, maantiet puuttuvat tai ne ovat vaikeakulkuisia ja turvattomia. Maailmanlaajuisesti MAF toteuttaa noin 60.000 avustuslento-operaatiota vuosittain. MAF Suomi on mukana tekemässä totta näistä lennoista jo vuodesta 1976. Suomessa järjestämme muun muassa nuorten ilmailuleirejä, lentokoulutusta sekä tuemme MAF:n lento-operaatiota sekä niissä palvelevia suomalaisia työntekijöitä. MAF:n työ auttaa ilmastonmuutoksesta kaikkein eniten kärsivien alueiden ihmisiä kehittyvissä maissa. Myös Suomessa MAF on aktiivinen ilmastokysymyksissä ja toimii ekologisen ja sähköisen lentämisen konferenssin pääjärjestäjänä. Lisätietoja MAF Suomesta www.maf.fi