Kaksi pientä ihmettä

27.4.2012


Nainen, mies ja sairaanhoitaja valmiina evakuointilennolle
Nainen, mies ja sairaanhoitaja valmiina evakuointilennolle
Sateliittikuva naisen kotikylän Namin ja lähimmän lentopaikan Edwakin alueelta
Sateliittikuva naisen kotikylän Namin ja lähimmän lentopaikan Edwakin alueelta

Nami on pieni, hyvin syrjäinen kylä Papua-Uusi-Guinealla. Kylästä on 7-tuntinen patikkamatka lähimälle lentopaikalle Edwakiin. Matka sairaalaan on vielä huomattavasti pidempi. Vakavat sairaustapaukset ovat suuri pelonaihe.

Muutama viikko sitten eräs nainen synnytti Namin kylässä ja peloista tuli totta. Istukka ei irronnut normaalisti ja alkoi huomattava verenvuoto. Kahden päivän ajan nainen ja hänen miehensä toivoivat että istukka olisi poistunut kehosta luonnollisesti. Niin ei kuitenkaan tapahtunut ja verenvuoto jatkui yhä.

Kylässä ymmärrettiin, että tilanteen vielä jatkuessa nainen kuolisi ilman sairaalahoitoa. Neljä kylän miestä kantoivat naisen Edwakin lentopaikalle - seitsemän tunnin kävelymatkan päähän. Miehet toivoivat saavansa perillä yhteyden MAF:iin saadakseen apua. Heidän onnekseen MAF:n lentäjä Martin operoi lentokoneellaan jo lähiseudulla. Hän oli kuljettamassa rakennustarvikkeita koulunrakennustyömaalle Bulowon kylään.

Kun Martin sai tiedon hätätilanteesta, hän lensi välittömästi Edwakiin noutamaan synnyttäneen naisen, hänen miehensä ja paikallisen sairaanhoitajan ja toimitti heidät pohjoisrannikolla sijaitsevaan Aitapen katoliseen sairaalaan.

Olemme iloisia saadessamme ilmoittaa tästä pienestä ihmeestä: nainen selvisi tilanteesta ja on nyt hyvässä kunnossa. Hän on jälleen kotikylässään nauttimassa elämästä vauvansa - toisen pienen ihmeen kanssa.