MAF evakuoi avustus- ja lähetystyöntekijöitä Itä-Kongossa kapinnallisten hyökkäyksen ja väkivallan keskeltä

23.11.2012


M23 kapinnalliset valtasivat Goman kapungin - MAF evakuoi työntekijöitään ja muita avustustustyöntekijöitä Itä-Kongosta ja on valmiudessa lentämään lisää ihmisiä turvaan

M23 kapinalliset ovat saaneet haltuunsa Goman kaupungin, joka on kaakkois-Kongon keskeinen maakuntakaupunki. Tämä on johtanut väkivaltaisiin mielenosoituksiin YK:n rauhanturvaajia kohtaan muissa kaupungeissa. Rauhanturvaajia on syytetty siitä, että ne antoivat vallata kaupungin liian helposti.

Myön Bunian kaupungissa on protestoitu. Kaupungissa on ollut myös ryöstelyä, rakennusten polttamista ja siellä on ammuskeltu.

MAF:n työntekijöiden perheet päätettiin evakuoida keskiviikkona 21. marraskuuta Bunian asemapaikasta turvaan Kampalaan Ugandaan. MAF lensi lisäksi kaksi lentoa, joilla kuljetettiin muiden järjestöjen työntekijöitä turvaan. Yhteensä 39 ihmistä evakuoitiin.

Kolme MAF:n lentäjää jää vielä Itä-Kongoon odottamaan mikäli, avustustyöntekijöitä on evakuoitava lisää turvallisuustilanteen ehkä huonontuessa. Myös MAF Ugandan tiimi on valmiina toimimaan ja auttamaan.

Kriisi ei ole vaikuttanut MAF:n työntekijöihin lännessä Kinshasassa ja eikä etelässä Lubumbashissa. M23 kapinalliset ovat kuitenkin kertoneet suunnittelevansa hyökkäystä pääkaupunkiin Kinshasaan.

MAF on palvellut Kongon Demokraattisessa tasavallassa yli 50 vuotta, eikä tämä ole ensimmäinen kerta kun tällainen evakuointi on ollut välttämätön. Vuonna 2003 MAF evakuoi yli kaksi tuhatta työntekijää kapinnallistaistelujen vuoksi.

Rukoilethan turvallisuutta MAF:n perheille, muille avustustyöntekijöille ja paikallisille ihmisille levottomuuksia keskellä. Rukoile, että väkivaltaisuudet loppuisivat nopeasti ja MAF voisi jatkaa palvelutyötään tässä kolkassa maailmaa, joka niin paljon tarvitsee apua.