Mullin mallin -päivä

3.7.2013

Potilaan matka jatkuu ambulanssilla
Potilaan matka jatkuu ambulanssilla
Kirstein Combrink, MAF:n lentäjä Tansaniassa
Kirstein Combrink, MAF:n lentäjä Tansaniassa
Potilas MAF:n koneen kyydissä valmiina siirtoa varten
Potilas MAF:n koneen kyydissä valmiina siirtoa varten

Medevac standby! Vain kaksi sanaa, mutta ne ovat sanat jotka voivat kääntää MAF:n lentäjän päivän ylösalaisin.

Kun saadaan tieto, että joku saatetaan joutua evakuoimaan lentokoneella, on paljon erilaisia muuttujia pohdittavana mielessä. MAF:n Tansaniassa toimiva lentäjä Kirstein Combrink selittää tilannetta tarkemmin.

"Hälytysvuorossa ollessa valmistaudutaan mahdollisimman hyvin siihen, että oltaisiin heti puhelinsoiton tullessa valmiita lähtemään kiireelliseen evakuointitehtävään. Tilanne on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo: tehtävästä ei ole saatavilla tarkempaa ennakkotietoa, joten ei oikeastaan tiedä tarkkaan mihin valmistautuu. Kuinka monta ihmistä tarvitsee kuljettaa? Täytyykö koneesta irrottaa penkkejä, että saadaan paarit kyytiin? Missä evakuointipaikka sijaitsee? Onko potilaan tila vakaa, onko hän tajuissaan tai pystyykö hän liikkumaan ja niin edelleen.

Nämä kaikki avoimet kysymykset kulkevat tuikitavanomaisten kysymysten rinnalla: millainen säätila kohteessa vallitsee ja paljonko tarvitaan polttoainetta. Ensihälytyksen tullessa näihin tavanomaisiin kysymyksiin aletaan etsiä reippaasti vastauksia odotellessa lisätietoa itse evakuointitehtävän yksityiskohdista. Loppujen lopuksi voi tietysti käydä myös niin, että koko tehtävä peruuntuu.

 

Vamma päässä

 

Toisinaan käy niin, että ennalta suunniteltu ja aikataulutettu ei välittömässä hengenvaarassa olevan potilaan evakuointilento muuttuu hätätapaukseksi potilaan tilan heikentyessä yllättävästi.

Kirstein koki tällaisen tapahtuman hiljattain päivänä, jolloin hän oli suunnitellut tekevänsä rästiin jääneitä paperitöitä toimistossa.

"Vanhemmalle miehelle, Paulille, oli suunniteltu lento sairaalaan seuraavalle viikolle, koska hänellä oli hoitoa vaativa vamma päässä", selittää Kirstein. "MAF:n tiimi sai kuitenkin yllättäen tiedon, että hänen tilansa oli alkanut heikentymään, eikä hän todennäköisesti selviäisi viikonlopun yli."

Kirstein jatkaa: "Tehtävän saaneena lähdin lennolle hakemaan Paulia tarkoituksena toimittaa hänet Haydomin luterilaiseen sairaalaan, jossa vamma voitaisiin kuvata ja hän voisi mahdollisesti saada tarvitsemaansa kirurgista hoitoa siellä. Hän oli huomattavan heikossa kunnossa kun jätin hänet sairaalan henkilökunnan hoidettavaksi."

 

Elävänä vai kuolleena?

 

Vaikuttiko Kirsteinin joustava ja nopea toiminta Paulin mahdollisuuksiin?

"Oli ehdoton etuoikeus saada auttaa Paulia ja rukoilla hänen parantumisen puolesta", jatkaa Kirstein. "Valitettavasti seuraavana aamuna kuulin surullisen uutisen, että hän oli menehtynyt ja perhe pyysi, että palauttaisin vainajan kotikylään haudattavaksi seuraavalla mahdollisella lennolla." Kirstein jatkaa: "Seuraavan muutaman tunnin ajan olin hyvin suruissani ja varsin huolissani etenkin edellisen sairaalan vuoksi, joka oli aiemmin lähettänyt Paulin kotiin särkylääkkeiden kera."

Myöhemmin päivän mittaan tilanne kuitenkin muuttui täysin: "Toisinaan tällaisilla kaukaisilla korpialueilla radioyhteydet ovat hyvin heikot ja lähetyksen sisältö vääristyy helposti. Näin kävi tällä kertaa ja sain kuulla mieltä ilahduttavan päivityksen: Pauli on vielä elossa!", iloitsi Kirstein.

Myöhemmin Kirstein kävi myös tapaamassa Paulia ja voi vahvistaa tämän terveydentilan vakiintuneen. Pauli on myös siirretty isommalle Kilimanjaron kristilliselle lääkäriasemalle Moshin kaupunkiin.

Tällaisten iloisten uutisten jälkeen ei haittaa, vaikka päivä vähän mullin mallin menikin!