Yllätyslahja

13.7.2013

GA8 Airvan
GA8 Airvan
GA8 Airvan lentokonesuojassa
GA8 Airvan lentokonesuojassa
Paikallisia asukkaita Itä-Timorissa
Paikallisia asukkaita Itä-Timorissa

MAF sai kesäkuussa lahjan - sellaisen lahjan jolla voidaan auttaa pelastamaan lukemattomia ihmishenkiä.

Tämä lahja oli mahdollisuus ostaa käytetty, mutta vähän lennetty ja erinomaisessa kunnossa oleva GA8 Airvan -lentokone merkittävällä alennuksella. Huolellisen harkinnan päätteeksi kone päätettiin ostaa, sillä hinta oli huomattavasti alhaisempi kuin mitä uusi kone olisi maksanut. MAF:n mekaanikkojen täytyy kunnostaa ja varustaa konetta jonkin verran erityistehtäviänsä varten, mutta siitäkin huolimatta kustannussäästö uuteen koneeseen verrattuna ulottuu kymmeniin tuhansiin euroihin.

Ehkä muistat kuulleesi mediassa alueen nimeltä Itä-Timor lukuisia kertoja tämän vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Lähes neljännesvuosisadan kestäneissä itsenäisyystaisteluissa kansakunta oli lähes raunioitettu. Itä-Timor julistautui itsenäiseksi vuonna 2002. MAF on ollut mukana avustamassa jälleenrakentamista vuodesta 2006 alkaen jo aiemmin alueella rauhaa turvanneen YK-operaation lentokoneiden rinnalla. Vuoden 2012 lopussa tilanne kuitenkin muuttui, sillä YK:n rauhanturvaajat poistuivat maasta lentokoneineen. Jäljelle jäi siis yksi - MAF.

Jonathan Lowe perheineen ja heidän kollegapariskunta Mike ja Jenni Bottrell yrittävät epätoivoisesti auttaa Itä-Timorilaisia hätäaputarpeissa. MAF on heille elinehto - se esimerkiksi kuljettaa kehitysyhteistyöjärjestöjen lääkintä- ja avustustarvikkeita. Vähintään 40 prosenttia Itä-Timorin 1,2 miljoonasta asukkaasta on akuutissa avun tarpeessa. He joutuvat selviämään elämästä vain noin 60 sentillä päivässä.

GA8 Airvan on täydellinen toiseksi koneeksi Itä-Timoriin täyttämään apua tarvitsevien ihmisten tarpeita. Sillä voidaan operoida yhden lentäjän miehistöllä ja kuljettaa parhaimmillaan seitsemän ihmistä tai 500 kiloa rahtia ja tarvikkeita. Konetyypin kyky suorittaa lentoonlähtö ja laskeutuminen lyhyeltä kiitotieltä sopii erinomaisesti Itä-Timorin karuun ja vaihtelevaan maastoon. Viidakkomaisen tiheä kasvillisuus ja vuoristoinen maaperä tarkoittaa sitä, että autolla kulkeminen on erittäin haastavaa ja kaiken lisäksi yksinkertaisesti mahdotonta sadekaudella.

Lentokoneen operointiin ja sitä kautta myös Itä-Timorilaisten, kuten kaikkien muidenkin apua tarvitsevien auttamiseen tarvitaan rahaa. Haluan haastaa Sinut miettimään, olisiko Sinulla mahdollisuus osallistua ihmishenkien pelastamiseen esimerkiksi tekemällä pieni lahjoitus polttoaineen ostamiseen.