MAF-hetki

21.1.2015

"Annahan, kun kerron sinulle "MAF-hetkestä", aloittaa Gord Skopnik, joka työskentelee International Teams Canada ja Impact South Sudan-järjestöille. Hän on MAF:n säännöllinen matkustaja Ugandan ja Etelä-Sudanin välillä. Gord oli juuri kärsinyt painajaismaisen automatkan Yein kaupungista Mundriin Etelä-Sudanissa.

Gord oli saanut tiedon, että tie on kunnossa, mutta matkan edetessä he huomasivat, että reitti oli pullollaan kaatuneita rekkoja ja niin suuria kuoppia, että auto alkoi täyttyä vedellä heidän ajaessaan niiden läpi. Raskas matka vei 14 tuntia ja heidän autonsa oli ensimmäinen kulkuneuvo, joka pääsi reitin alusta loppuun viimeisten viiden päivän aikana.  

"Ja siksi, kun vihdoin pääsimme Mundriin, soitin MAF:lle ja kerroin, että olemme todella epätoivoisia täällä," Gord muistelee. "Juban tie on hyvin vaarallinen, kaatuneet rekat tukkivat tien, emme mitenkään pääse takaisin Yein kaupunkiin." Silloin MAF, hyvin joustavasti ja anteliaasti, lensi meidät takaisin, mistä olimme todella kiitollisia. Sitä haluan kutsua "MAF-hetkeksi"!

Gord kertoi kuinka hiljattain hänen tiiminsä valmisteli konferenssia, jonka tarkoituksena on valmistautua rauhan ja sovun neuvotteluihin. Yksi johtajista, jota Gordin tiimi on mentoroinut viimeisimmässä kriisissä, on Dinka-heimoon kuuluva pastori, joka asuu Yeissä. Nuer-heimon jäsenet tappoivat hänen veljensä ja hän oli hyvin katkera. Mutta viime kriisissä hän antoi suojan sotilaille Nuer-heimosta - tilanne, joka oli hänelle hyvin haastava, mutta josta näki mikä muutos hänessä oli tapahtunut. Kun tällainen muutos on mahdollinen, on mahdollista muuttaa elämiä ja kokonaisia yhteisöjä.

Toinen projekti, jossa Gord on mukana on kirkon kehitysyhteistyö. Yksi esimerkki on luomuhiekkasuodatintekniikan esittely puhtaan veden tuottamiseksi. Paikalliset tiimit opetetaan tekemään ja markkinoimaan suodattimia, opettamaan muita käyttämään niitä ja lopulta tekemään prosessista yritysmalli paikallisille. Useat naiset kertovat, että suodattimet ovat parantaneet radikaalisti heidän lastensa terveyden. Ei enää sairaalalaskuja, koulusta pois jäämistä, vähemmän hautajaisia. Seitsemän viime vuoden aikana tuhannet ihmiset ovat päässeet puhtaan veden pariin.