Viiden kuolema antoi uuden elämän – 60 vuotta MAF:n näkyä

29.1.2016

Nate Saint Palm Beachilla Auca-intiaani Nankiwin kanssa.
Nate Saint Palm Beachilla Auca-intiaani Nankiwin kanssa.
Auca-intiaanien tuhoama MAF Piper Cup, jolla Nate oli lentänyt Palm Beachille.
Auca-intiaanien tuhoama MAF Piper Cup, jolla Nate oli lentänyt Palm Beachille.

60 vuotta on kulunut siitä, kun Nate Saint, Jim Elliot, Peter Fleming, Roger Youderian ja Ed McCully antoivat elämänsä, jotta Waodani-heimo Equadorissa saisi kuulla evankeliumin.

Lähetyslentäjä Nate Saint ja hänen miehistönsä tarina ovat hyvä esimerkki siitä, mistä MAF:n työ on lähtenyt liikkeelle. Nate ja hänen neljä amerikkalaista ystäväänsä halusivat tutustua pelättyyn Auca-intiaaniheimoon syvällä Equadorin viidakossa. Loppuvuonna 1955 he lensivät heimon alueelle ja laskivat koneesta korillisen lahjoja joka viikko yhteensä 13 viikon ajan. Aucat, joita kutsutaan nykyisin Waodaneiksi – ottivat lahjat vastaan ja pikku hiljaa tottuivat koneen tuloon. Tähän mennessä heimo ei ollut ollut koskaan yhteydessä ulkomaailmaan. Viiden viikon jälkeen heimo jopa kiinnitti koriin kiitoksena sulkakoristellun kruunun. Tästä lähtien lahjoja vaihdettiin puolin ja toisin.

Joulun jälkeen tammikuun 3. päivä 1956 Nate ja miehistö laskeutuivat Palm Beachille ja jäivät odottamaan heimon tapaamista. Kolmen päivän odottelun jälkeen ryhmä alastomia Waodaneja ilmestyi joen toiselle puolelle. Waodanit hyväksyivät kutsun yhteiselle aterialle ja ensimmäistä kertaa miehet pääsivät kuulemaan heimon käyttämää murretta. Kohtaamisen jälkeen Nate ystävineen olivat haljeta innosta – tätä tapaamista he olivat odottaneet ja rukoilleet kauan.

Kaksi päivää myöhemmin Nate päätti tehdä uuden lennon ja soitti vaimolleen ”Rukoile puolestamme – tämä on se päivä!” Sunnuntaina 8. tammikuuta 1956 12 minuuttia yli kolmen Naten rannekello oli isketty kiveen. Tämän uskotaan olleen hetki, jolloin Waodanit keihästivät Naten ja hänen ystävänsä.

Tarina ei kuitenkaan pääty tähän, sillä Jimin vaimo Elisabeth uskoi, että Jumalalla oli edelleen suunnitelma heimolle, ja päätti jäädä jatkamaan työtä. Käännekohta tapahtui, kun kaksi heimon naista lähtivät tapaamaan Elisabethia ja Naten siskoa Rachelia. Naiset pääsivät asumaan heimon keskelle ja kahden vuoden ajan he opettivat heimolle Jumalan Sanaa ja opettivat heitä antamaan anteeksi pelottomasti.

Heimo muutti nimensä myöhemmin Aucasta Waodaniksi näyttääkseen heille tapahtuneen muutoksen suuruuden. Mincae, mies, joka oli tappanut Naten, kutsui myöhemmin Naten lapset heimon luokse ja kastoi Naten pojan Steven.

Naten kuolema ei tappanut näkyä viedä ilosanomaa eteenpäin pienkoneilla - työ jatkuu edelleen ympäri maailmaa MAF:n lentokoneilla.