Kosketusnäyttöjä ja kolareita Keniassa

4.3.2016

Ennen lentoa Satu Gaya (MAF) ja Leah Onyango (Christian Aid)
Ennen lentoa Satu Gaya (MAF) ja Leah Onyango (Christian Aid)

MAF:n yhteyssihteeri Satu Gaya pääsi helmikuussa tutustumaan MAF:n työhön Keniassa. Monipuoliseen vierailuun mahtui niin koneiden huoltoon tutustumista kuin lento pienkoneella.

MAF:n palveluksessa työskentelevä suomalainen Hannu Heinonen oli juuri saanut vaihdettua yhteen MAF:n koneista kosketusnäytölliset mittaristot turvallisuuden ja käytettävyyden parantamiseksi. Seuraavaan koneeseen odotettiin varaosia - yhteensä Keniassa huolletaan seitsemää konetta, koska myös Sudanissa käytettävät koneet huolletaan Nairobissa. 

Satu pääsi ikimuistoiselle lennolle Pohjois-Keniaan Marsabitiin yhdessä Christian Aidin työntekijän Leah Onyangon kanssa. "Olen niin iloinen, että MAF lentää tänne - bussilla matkaan menisi ainakin 9 tuntia - eikä seuraavana päivänä jaksa tehdä vielä mitään, kun matkasta on niin väsynyt kuoppaisilla teillä", Leah kertoi. Leah´n koko olemus muuttui, kun hän puhui työstään ja siitä, miten hän pääsee näkemään kuinka ihmiset konkreettisesti pääsevät muuttamaan elinolojaan paremmiksi. 

Lennon jälkeen Satu pääsi lentäjä Melvin Petersin kyydillä lentokentältä - ja Nairobin kaoottisessa liikenteessä heidän autonsa joutui pieneen kolariin, toisen autoilijan ajaessa parkkialueelta suoraan auton kylkeen. "Kaupungeissa liikenne oli välillä hurjaa moottoripyörien ohitellessa autojonoja milloin miltäkin puolelta, maaseudulla taas ihmiset tekivät hurjia ohituksia - ja kuoppaisilla teillä matkanteko oli tuskallisen hidasta - omat silmäni avautuivat paremmin sille, miksi MAF:n työ on tarpeen", Satu kertoi.

Vaikutuksen Satuun tekivät myös MAF:n työntekijät - lento Marsabitiin oli Melvinin ensimmäinen Keniassa - 15 vuoden työn jälkeen Lesothossa. Melvin ja hänen perheensä olivat juuri muuttamassa pieneen kylään lähellä Marsabitia jatkaakseen työtään siellä. Ungerien perhe oli taas juuri muuttamassa Sudanista Kenian kautta Madagaskarille. "Työ on haastavaa, mutta myös äärimmäisen palkitsevaa", kertoivat Christine ja Ryan Unger.