Miksi MAF lensi 3D-tulostimeen Yidaan Etelä-Sudanissa?

13.7.2017Kuvittele 3D-tulostin muotoilemassa tekokättä pienessä kyläpahasessa Afrikan syrjäseuduilla. Ei, tämä ei ole kohtaus scifielokuvasta! Näin tosiaan tapahtuu Yidassa, Etelä-Sudanissa Mick Ebelingin ja hänen tiiminsä Not Impossible Labsin ansiosta.

Tiimin tavoitteena on auttaa ihmisiä tekniikan avulla, ja he ovat pystyttäneet kylään maailman ensimmäisen 3D-tulostuslaboratorion tekoraajoille. MAF lensi tiimin Yidaan, josta he vielä matkustivat paikalla toimivan amerikkalaisen lääkärin työtiimiksi Nuba-vuorille. Ensimmäinen potilas oli 14-vuotias poika Daniel. Kaksi vuotta aiemmin Danielin kylää oli pommitettu ja suojautuessaan puun taakse, Daniel menetti molemmat kätensä. Daniel oli lohduton ja oli menettänyt halunsa elää. Nyt Danielilla on taas käsi, jolla syödä, heittää palloa, leikkiä.

Tiimi myös koulutti 10 nuorta miestä käyttämään tulostinta, jotta he voisivat auttaa niin raajojansa menettäneitä kuin kuuroja ja cp-vammaisia ja muita tulostimesta hyötyviä. Näin työ jatkuu, vaikka Mick ja tiimi eivät voikaan jäädä pidemmäksi aikaa.

Samalla Mick voi keskittyä kehittämään tekoraajoja ja tulostimen ominaisuuksia, ja muutaman vuoden työn jälkeen tulostin on parantunut ominaisuuksiltaan huomattavasti. Entisen 20 tunnin sijaan uusi tekokäsi voidaan tulostaa jopa neljässä tunnissa. Yidan ja Nuba-vuorten alueella tulostin palvelee niin eteläsudanilaisia kuin sudanilaisiakin ja tarve on kova – konfliktin takia alueella asuu paljon ihmisiä, joille on tehty amputaatio.