MAF:n yhteistyöllä puhdasta vettä Keniaan

13.9.2017

Vesipiste, joka on luotu MWA:n tuella.
Vesipiste, joka on luotu MWA:n tuella.
Vesipistettä vartioivat vanhukset.
Vesipistettä vartioivat vanhukset.

MWA (Millennium Water Alliance) on yksi MAF:n yhteistyökumppaneista Keniassa. Hiljattain tutkija Jon Lenchner MWA:sta lensi MAF:n lennolla Marsabitiin, Pohjois-Keniaan, jota kutsutaan myös ”unohdetuksi Keniaksi”. Heimojen elämä Pohjois-Keniassa on edelleen hyvin vaikeaa maantieteellisen eristyneisyyden takia. Ilman lentoa matka Marsabitiin on pitkä ja myös vaarallinen aseellisen ryöstön uhan takia. Lenchner olikin kiitollinen MAF:n tarjoamasta edullisesta ja ammattimaisesta palvelusta.

”Tavoitteemme on auttaa paimentolaiskansoja hyödyntämään paremmin harvat vesivarat”, Lenchner kertoo. Projektin tavoite on, että heimo pian vastaisi itsenäisesti veden hankkimisesta niin fyysisesti kuin taloudellisesti.

Lenchnerin tiimi vieraili vesipisteellä, joka on luotu projektin puitteissa. Vesiputket tuovat veden vuorilähteestä. Kyläläiset maksavat vedestä pikkuruisen summan esimaksetuilla poleteilla. Vesipisteen vartioinnista huolehtii ryhmä vanhuksia, joilla on työkyvyn muuten estävä vamma.

MWA on ollut mukana myös aloittamassa kokeellista viljelyä, missä hedelmällistä, savirikasta maata käytetään hyödyksi viljelemällä siemeniä, jotka eivät tarvitse paljon vettä. Kasteluun riittää kerätty sadevesi. Näin maa tuottaa mahdollisesti paljon enemmän kuin sitä paimentamiseen käytettäessä.