Vanhan kiitoradan uusi elämä

13.8.2018

Monet maasait eivät koskaan ennen olleet nähneet lentokonetta
Monet maasait eivät koskaan ennen olleet nähneet lentokonetta

Keniassa Entasekeran kiitoradalta nousuunlähtö onnistuu vain ilman lastia ja matkustajia. MAF mietti miten matkustajat saataisiin lennätettyä myös takaisin Nairobiin. Ratkaisu löytyi yllättäen läheltä.

Entasekeran kiitorataa on käytetty jo vuodesta 2009, mutta kiitorata on hyvin haastava. Se on 700 m pitkä, mutta kalteva ja korkealla rinteessä, missä on usein kova myötätuuli. Tämä on tarkoittanut, että lentokone on voinut laskeutua ja tuoda paikalle lääkäreitä, insinöörejä, kirkon työntekijöitä, mutta lentoonlähtö on pitänyt tehdä ilman lastia - koneeseen on mahtunut vain lentäjä. Paluumatka Nairobiin on pitänyt tehdä autolla, tien kunnosta riippuen tämä on kestänyt 6 – 9 tuntia. Auto on matkan jälkeen vaatinut huoltoa ja lisäksi koko päivä on mennyt työn edistymisen kannalta hukkaan.

Asiaan oli saatava muutos, jotta työ kaukaisella maasaialueella olisi helpompaa. Matkustajat pitäisi saada lennettyä alueelta myös takaisin Nairobiin. MAF:n silmiin osui vanha, pitkään käyttämättä jäänyt kiitotie Enairebukissa, lähellä Entasekeraa. Paikalliset tekivät paljon työtä kiitoradan kunnostamiseksi ja he olivat haltioissaan, kun ensimmäinen MAF:n kone pääsi laskeutumaan turvallisesti. Ensimmäisinä matkustajina oli kuusi hammas- ja silmälääkäriä, jotka hoitivat paikallisia potilaita viikon ajan. Paikalliset tulivat juosten läheisistä kylistä, jotkut jopa melkein 10 km päästä katsomaan lentokonetta, ensimmäistä kertaa elämässään.