MAF:n lento pelasti vastasyntyneen

21.11.2018


Lentäjä Roy Rissasen työpäivä Ulan Batorissa muuttui kerta heitolla, kun toimiston puhelin soi. Roy sai tehtäväkseen lentää Mongolian maaseudulle ja noutaa kiireellistä apua tarvitsevan pienen potilaan. Aikaa ei ollut
hukattavaksi, sillä vain 12 päivän ikäinen vauva oli kriittisessä tilassa. Hänen keuhkonsa eivät toimineet kunnolla. Ainoa tapa pelastaa pienen ihmisen elämä oli saada hänet pääkaupunkiin erikoissairaanhoitoon. Roy ohjaamana Cessna C208 Grand Caravan -lentokone saavutti Arvaikheerin kiitoradan vain 80 minuutissa. Matka autolla olisi kestänyt noin 7 tuntia. Sitä vastasyntyneen hauras keho ei olisi kestänyt.

Lennon aikana Roy mietti elämäänsä taaksepäin. Mielen täytti kiitos. Saan olla mukana palvelemassa ja konkreettisesti auttamassa toisia ihmisiä. Kaikki olisi voinut mennä toisinkin. Yli 30 vuotta sitten tapahtuneet nuoruuden huumekokeilut olivat viedä elämän umpikujaan, mutta Jumalan avulla Roy pelastui. Elämän syöksykierteestä selvittyään Roy kouluttautui lentäjäksi ja pääsi monien vaiheiden kautta lopulta MAF:n
palvelukseen. Nyt 54-vuotias stadin kundi on neljän aikuisen lapsen isä ja ilmailun ammattilaisena osa auttajien ketjua, joka tämänkin vauvan pelasti.

Samaan aikaan pieni ja avuton vauva nukkui rauhallisena lääkärin sylissä. Pikkuruiset kasvot olivat kokonaan happimaskin peitossa. Suomalaisten rahoittama koulutus oli jälleen pelastanut yhden ihmishengen. Nyt mongolialaiset hoitajat ja lääkärit osaavat antaa lisähappea potilaslennon aikana. Lennon jälkeen ambulanssi vei vauvan sairaalaan hyvään hoitoon. Vauvan elämä oli täysin toisten varassa. Mieleen nousevat laulun sanat: “Voima piiloutuu heikkoon, arkaan pieneen ja hauraaseen”. Kuka tietää, mitä tuosta hellyttävästä vauvasta tulee isona? Kenties hänestä kasvaa toisten auttaja ja pelastaja!?

Voit tukea sairaslentoja tilaamalla MAF:n jerrykortteja. Kertyneillä varoilla hankintaan polttoainetta MAF:n lentokoneisiin, jotka pelastavat ihmishenkiä ja tuovat maailmaan iloa ja toivoa.