Radiot eivät ole menneet pois muodista Papua-Uudessa-Guineassa

14.2.2019

MAF:n lahjoittama radio on asennettu kylään.
MAF:n lahjoittama radio on asennettu kylään.
Asentamistöissä
Asentamistöissä

Kehittyvän teknologian ajassa radioviestintä ei ole mennyt pois muodista. Niin kauan kuin keskellämme on maaston eristämiä yhteisöjä, radio säilyy käytössä.

Kaukaiseen Fogomaiyun kylään päätettiin asentaa radio palvelemaan sen asukkaita. Kylässä on kiitorata, mutta kentälle oli tehtävä kaksi lentoyritystä, ennen kuin radio saatiin asennettua. Ensimmäisellä kerralla sää esti laskeutumisen – tieto huonosta säästä radion välityksellä olisi säästänyt turhalta yritykseltä.

Radion asentamisen jälkeen kyläläiset ovat aktiivisesti käyttäneet sitä. Jo kaksi MAF:n sairaslentoa on järjestynyt radiokutsun välityksellä, yksi äidille ja toinen nuorelle pojalle. Ilman radiota heidän olisi pitänyt kävellä useampi päivä vuoristoisilla poluilla lähimmälle klinikalle, jossa on radioyhteys. Todennäköisesti he eivät olisi kestäneet kävelymatkan rasitusta, vaan kuolleet verenhukkaan ennen hoitoon pääsyä, eivätkä olisi tänään elossa.

Useimmat kylät, joihin MAF:n yhteistyöjärjestö on asentanut radion, on järjestänyt kiitosjuhlan – heille radio merkitsee elämää – mahdollisuutta sairaslennon kutsumiseen, säätietojen välittämiseen ja viestien välittämiseen. Kiitosjuhlassa kyläläisten kiitokset ovat ylitsevuotavia ja hymyt leveitä.