Tuleeko lentämisestä päästötöntä? Helsinki 6.3.2019

Ecological and Electric Aviation Conference

Kokonaan sähköinen Lilium Jet nousee pystysuoraan ja sen siipi tuottaa tarvittavan nostovoiman matkalennossa. Kuva: www.lilium.com.
Kokonaan sähköinen Lilium Jet nousee pystysuoraan ja sen siipi tuottaa tarvittavan nostovoiman matkalennossa. Kuva: www.lilium.com.

Pystysuoraan nousevat sähköiset VTOL-koneet mullistavat kaupunkiliikenteen tulevaisuudessa, mutta myös kiinteäsiipisiä sähköisiä lentokoneita tarvitaan matkustajaliikenteessä. Myös uusiutuvat ilmailupolttoaineet ovat tulossa käyttöön. Ilmailun teknologia vastaa ilmastomuutoksen haasteisiin. Ekologisen ja sähköisen ilmailun konferenssi valottaa näitä kysymyksiä monipuolisesti kaupunkisuunnittelua myöten. Konferenssin päätteeksi järjestetään debatti, jossa suurimpien eduskuntaryhmien poliitikot keskustelevat ja väittelevät, miten Suomi pysyy mukana tässä kehityksessä.

Ensimmäisen sähköllä toteutetun lennon suoritti Suomessa 31.7.2018 Helsingin sähkölentoyhdistys Pipistrel Alpha Electro -lentokoneella.
Ensimmäisen sähköllä toteutetun lennon suoritti Suomessa 31.7.2018 Helsingin sähkölentoyhdistys Pipistrel Alpha Electro -lentokoneella.

Yhteistyökumppanit konferenssin järjestämisessä

Seuraavat organisaatiot osallistuvat tai tukevat ekologisen ja sähköisen ilmailun konferenssin järjestämistä.

MAF Suomi ja Helsingin sähkölentoyhdistys käyttävät konferenssia varten saadut varat  tapahtuman järjestämiseen ja sen markkinointiin. 

Kyllä. Sitä ainakin tavoittelevat Airbus ja monet muut lentokonevalmistajat ja alan yritykset. Helsingin Oodissa 6.3. järjestettävässä ekologisen ja sähköisen ilmailun konferenssissa kuullaan, miten myös lentäminen voi lähitulevaisuudessa olla päästötöntä ja lisäksi hiljaista, yksinkertaista, nopeaa ja jopa edullista. 

Ekologista teknologiaa otetaan käyttöön lentämisessä ja kaupunkiliikenteeseen on vauhdilla tulossa sähköllä toimivia lentokoneita. Konferenssin päättää Sami Saikkosen juontama eduskuntavaaleissa ehdolla olevien politikkojen debatti: Miten Suomi pysyy tässä kehityksessä mukana? Miten asia pitää huomioida kaupunkiarkkitehtuurissa? Ilmoittaudu ja tule mukaan.

Tule 6.3. paikanpäälle Helsingin uuteen kaupungin kirjastoon Oodiin kuuntelemaan asiantuntijaluentoja seuraavilta yrityksiltä: Airbus, Diamond Aircraft, Finavia, Finnair, Innovarch, Lilium ja Neste.

Päivän päätteeksi Sami Saikkosen juontama poliittinen debatti, jossa mukana (ilmoittautumisjärjestyksessä) energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.), kansanedustaja tekniikan tohtori Jyrki Kasvi (vihr.), kansanedustaja ​ja liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (sin.) ja kansanedustaja rikosylikonstaapeli Mika Raatikainen (ps.), kansanedustajaehdokas Eveliina Heinäluoma (sd.) sekä kansanedustajaehdokas Mia Nygård (kok.)

MAF Suomi järjestää ekologisen ja sähköisen lentämisen konferenssin yhdessä Helsingin sähkölentoyhdistyksen kanssa. Konferenssin tarkoitus on tarjota ajantasaista tietoa suomalaisille päättäjille sekä nostaa julkiseen keskusteluun nopeasti etenevä ekologinen kehitys lentämisen teknologiassa ja tuoda esille tämän kehityksen Suomelle tuomat mahdollisuudet.

Katso ohjelma tarkemmin.

Conference programme March 6, 2019*

08:00-08.30 registration

08.30 coffee

09.00 Opening, Otso Kivekäs, Chairman of Helsinki City Council

09.15 Review of seminar programme, Introduction of the of organisers. 

09.30 Lilium, Dr. Tassilo Wanner, Vice President, Global Public & Regulatory Affairs: Lilium Jet

10.00 Diamond Aircraft, MSc Maarten Frijling, Project Leader Electric Aircraft: The Development of HEMEP, the Hybrid Electric Multi Engine Plane

10.30 Finnair, Jaakko Schildt, Vice President, Operations: Towards More Responsible Air Travel

11.00 Airbus, Glenn LlewellynBringing Zero-emission Technologies to Aviation

11.30 lunch

12.15 Finavia, CEO Kimmo Mäki: Future of Ecological Aviation in Finland

12.45 Neste, Dr. Virpi Kröger, Development Manager, Neste Aviation Solutions: Neste -Decarbonizing aviation

13.15 Innovarch Architects, MSc architect Juha Lampi, Director of Design, Logistics and Transport/Traffic and Innovations: City and the Sky: Four-dimensional Blood Circuit of the Built World. Innovarch Arrchitects

13.45 coffee

14.30 Debate: Ecological and Electric Aviation develops – how about Finland? Debate in Finnish language hosted by Sami Saikkonen

Ekologinen ja sähköinen lentäminen kehittyy – miten Suomi pysyy mukana?

Eveliina Heinäluoma, Candidate for Parliament, The Social Democratic Party of Finland

Ari Jalonen, MP, Transport and Communications Committee,  The Blue Reform Party

Jyrki Kasvi, MP, Transport and Communications Committee, The Greens in Finland

Mia Nygård, Candidate for Parliament, The National Coalition Party

Mika Raatikainen, MP, Defence Committee, The Finns Party

Kimmo Tiilikainen, MP, Minister of the Environment, Energy and Housing, The Centre Party of Finland

Lisäksi kommenttipuheenvuorot:

Kari Salmi, RKP

Mirita Saxberg, Liike Nyt

Huom. kaikkiin eduskuntapuolueisiin oltiin yhteydessä ja pyydettiin osallistumaan.

16.00 End of conference

* programme subject to changes

Lähitulevaisuudessa myös lentäminen voi Liliumin mukaan olla päästötöntä ja lisäksi hiljaista, yksinkertaista, nopeaa ja edullista. Kuva: www.lilium.com
Lähitulevaisuudessa myös lentäminen voi Liliumin mukaan olla päästötöntä ja lisäksi hiljaista, yksinkertaista, nopeaa ja edullista. Kuva: www.lilium.com
Myös Volocopter rakentaa täysin sähköistä miehitettyä VTOL (vertical takeoff and landing) -lentokonetta, jolla pyritään helpottamaan kaupunkien liikenneongelmia. Kuva: www.volocopter.com.
Myös Volocopter rakentaa täysin sähköistä miehitettyä VTOL (vertical takeoff and landing) -lentokonetta, jolla pyritään helpottamaan kaupunkien liikenneongelmia. Kuva: www.volocopter.com.

Miksi asia on Suomelle tärkeä? 

Finavia raportoi, että ilmaliikenteen toimialan kokonaisverokertymä Suomelle oli 2,5 miljardia euroa jo vuonna 2012 (Lähde: IATA / Oxford Economics 2012). Toimiala kasvaa voimakkaasti ja volyymi on kaksinkertaistumassa. Uusi ekologinen teknologia antaa nyt mahdollisuuksia edistää ilmastotavoitteita myös ilmaliikenteen toimialalla. Uudella teknologialla on tulevaisuudessa merkittäviä vaikutuksia myös kaupunkiliikenteeseen. Suomen on nyt ryhdyttävä työhön ja toimeen sekä tehtävä päätöksiä, jotka edistävät näiden uusien mahdollisuuksien käyttöönottoa.

Miksi MAF Suomi on konferenssin pääjärjestäjä? 

Ekologisen ja sähköisen ilmailun sekä sen teknologian kehittyminen on MAF Suomelle hyvin tärkeä asia, sillä se muuttaa todennäköisesti hyvin merkittävästi toimintaamme tulevaisuudessa. Lentämiseen liittyvät asiat ovat sekä kehittyvissä maissa että Suomessa hyvin keskeinen MAF Suomen toimintamuoto. Ilmaston lämpenemisen vuoksi ekologiseen lentämiseen liittyvät asiat ovat luonnollisesti meidän, kuten kaikkien muidenkin suomalaisten ilmailun toimijoiden asialistalla korkealla. Tämä on meille kipeästi tiedossa, sillä järjestömme lennot pyrkivät monilla alueilla auttamaan ihmisiä, jotka kärsivät ilmaston muutoksesta kuten esimerkiksi Etelä-Sudanissa ja Tšadissa. Avustuslentotyötä kehittyvissä maissa niiden olojen kehittymisen parhaaksi tekevänä järjestönä meidän on luontevaa auttaa asioiden ja etenkin ilmailun kehittymistä myös Suomessa. Lue lisää MAF Suomen tekemästä työstä.