MAF Suomi kysyi puoluejohtajilta Malmin lentoasemasta ennen eduskuntavaaleja

MAF Suomi tekee työtä kehitysmaiden ihmisten hyväksi muun muassa auttamalla järjestämään sairaslentoja vaikekulkuisilla ja turvattomilla alueilla. Toimistomme ja lentokoulutuksemme ovat kuitenkin uhan alla olevalle Malmin lentoasemalla.

Siksi MAF Suomi kysyi ennen eduskuntavaaleja kahdeksan eduskuntapuolueen johtajalta heidän kantojaan valtion päätökseen vetäytyä Malmin lentoasemalta ja muuttaa alue asuntorakentamisen käyttöön. Yksittäisenä asiana tämä on MAF Suomen toiminnan kannalta suurin riski ja uhkaa myös meidän lentokoulutustoiminnan jatkumista. Tähän asiaan otamme voimakkaasti kantaa, vaikka järjestönä olemme poliittisesti sitoutumaton. Yhdistyksemme mielestä päätös on haitallinen kaikille suomalaisille asuinpaikasta riippumatta, sillä päätös vie edellytyksiä ilmaliikenteen toimialan kasvulta sekä tuottaa turhia ylimääräisiä kustannuksia ja tappiota suomalaiselle yhteiskunnalle ja veronmaksajille.

Kyselyn vastauksia saa lainata vapaasti, mutta toivomme, että lainaukseen liitettäisiin linkki osoitteeseen www.maf.fi ja esimerkiksi teksti "MAF Suomen puoluejohtajakyselyn vastaukset löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.maf.fi/malmi".

Kyselyn tuloksia jaettiin aktiivisesti ennen vaaleja ja meille on kerrottu, että kyselyn tuloksilla oli vaikutusta äänestyskäyttäytymiseen. 

Puoluejohtajista Sipilä, Soini ja Essayah Malmin lentotoiminnan kannalla

MAF Suomen ennen eduskuntavaaleja tekemässä kyselyssä selvisi, että puolueissa on kannatusta toisenlaisellekin asuntopolitiikalle. Yhtenevä linja löytyy tässä asiassa Keskustalta ja Perussuomalaisilta, joiden vastauksissa Malmin rakentaminen olisi virhe ja lentokenttä tulee säilyttää ilmailukäytössä. Kristilliset ja RKP taas näyttävät olevan valmiita tarkistamaan viimevuotista kantaansa ja mahdollisesti tulemaan Juha Sipilän johtaman Keskustan ja Timo Soinin johtaman Perussuomalaisten tueksi tässä asiassa. Kristillisdemokraatit ovat eduskuntavaalien jälkeen viestittäneet Malmin lentotoiminnalle myönteistä kantaa. Eritiyisesti heidän nykyinen puheenjohtajansa Sari Essayah on liputtanut Malmin lentoaseman puolesta. Vaikka osalla kansanedustajista oli Malmin puolesta myönteisiä kantoja niin kokoomus, SDP, Vihreät ja Vasemmisto taas puolueina kannattivat vastauksissaan Malmin kentän alueen ottamista asuntorakentamisen käyttöön tai eivät vastauksissaan puolueena ilmaisseet haluaan muuttaa tai tarkastaa 2014 tekemäänsä päätöstä. Kaikki eduskuntapuolueet vastasivat kyselyyn lukuun ottamatta Vihreitä, joiden kannan oletetaan pysyneen samana. 

Malmin lentoaseman ilmailukäyttöä kannattaneita kansanedustajia ja heidän äänimääränsä

Juha Sipilä30733KeskustaOulu
Timo Soini29441PerussuomalaisetUusimaa
Jaana Pelkonen15954KokoomusHelsinki
Sari Essayah11184KristilllisdemokraatitSavo-Karjala
Antti Kaikkonen10524KeskustaUusimaa
Sampo Terho10042PerussuomalaisetHelsinki
Anne Berner9656KeskustaUusimaa
Sari Sarkomaa6987KokoomusHelsinki
Kaj Turunen6926PerussuomalaisetKaakkois-Suomi
Olli Rehn6797KeskustaHelsinki
Elina Lepomäki6528KokoomusUusimaa
Kari Tolvanen6519KokoomusUusimaa
Timo Heinonen6278KokoomusHäme
Ari Jalonen5741PerussuomalaisetSatakunta
Tom Packalén5016PerussuomalaisetHelsinki
Markus Lohi4792KeskustaLappi
Pertti Salolainen4499KokoomusHelsinki
Eero Lehti4382KokoomusUusimaa
Mika Niikko4243PerussuomalaisetUusimaa
Mika Raatikainen3363PerussuomalaisetHelsinki
Kari Uotila3131VasemmistoliittoUusimaa
Simon Elo2884PerussuomalaisetUusimaa
Antero Laukkanen2502KristilllisdemokraatitUusimaa

 

Ainakin puolet kansanedustajista kannattaa Malmin säilyttämistä ilmailukäytössä

 

Malmin lentokentän säilyttämisen ja kehittämisen kannalla on ainakin puolet eduskunnasta, kun Keskusta ja Perussuomalaiset ilmoittivat olevansa puolueena Malmin lentokentän puolella. Muista puolueista 10 uutta kansanedustajaa on samalla kannalla

Odotimme, että uusi hallitus alkaisi aktiivisesti rakentaa myös Malmin lentokentän tulevaisuutta. Ensimmäisenä olisi ollut tärkeää nopeasti keskeyttää valtio-omisteisten toimijoiden Finnavian, Rajavartioston ja Pilot Trainingin toiminnan siirtäminen pois Malmilta. Tätä ei ole kuitenkaan tehty vielä helmikuuhun 2017 menness. Parasta olisi nyt kaikessa rauhassa miettiä yhdessä Helsingin kaupungin päättäjien ja eri toimijoiden kanssa, miten Malmin lentoasemaa tulee kehittää ilmailun ja Suomen hyväksi eteenpäin.

MAF:lle tärkeän Malmin lentoaseman tulevaisuus näytti eduskuntavaalien aiempaa myönteisemmältä. Vaalien voittaja Keskusta sekä vaalien toiseksi sijoittunut Perussuomalaiset ovat molemmat ilmoittivat kannattavansa Malmin lentoaseman säilyttämistä ja kehittämistä ilmailukäytössä. Vaalien ääniharavat Juha Sipilä (ääniä 30.733) ja perussuomalaiset Timo Soini (ääniä 29.441) ovat selkeästi ottaneet kantaa Malmin lentoaseman puolesta. Myös muissa puolueissa Malmin lentokentän puolustajiksi ilmoittautuneet saivat runsaasti ääniä. Esimerkiksi kokoomuksen Jaana Pelkonen sai 15.954 ja Kristillisdemokraattien Sari Essayah 11.184 ääntä. Toivomme nyt, että kansanedustajat kantavat vastuunsa vaaleja ennen antamistaan lupauksista, kun he käsittelevät eduskuntaan kansalaisaloitteena vietyä Lex Malmia.

Sairaslennot kehitysmaissa ovat tärkeä osa MAF:n toimintaa. Kuva Mongoliasta. Lue lisää, miten MAF auttaa.

Myös luonto- ja kulttuuriarvot vaarassa

Malmin lentokentän sulkeminen tuhoaisi myös ekologisia, kulttuurihistoriallisia ja virkistyskäyttöön liittyviä arvoja pysyvästi. Lue lisää esimerkiksi: