Lentokoneen avulla sokeat saavat näkönsä takaisin

Kaihin korjaaminen leikkauksella on yksinkertainen toimenpide. Leikkauksen onnistuessa näkökyvyn osittainen tai täydellinen palaaminen tuovat potilaan elämään valtavan muutoksen! Etelä-Sudanissa sairaalat ovat harvassa ja siksi useat ihmiset kärsivät kaihin tuomasta sokeudesta, koska pääsy hoitoon on käytännössä mahdotonta. 

Tähän tarpeeseen CMA (Christian Mission Aid) on aloittanut mobiiliklinikat, jotka työskentelevät Etelä-Sudanin maaseudulla tehden kaihileikkauksia. CMA on MAF:n kumppani Etelä-Sudanissa. Kahden tai kolmen viikon välein MAF lentää tiimin silmäkirurgeja uuteen kohteeseen, jossa he aloittavat työntäyteiset päivät potilaiden arvioimisesta kaihileikkauksiin ja lopulta näön testaamiseen. Parhaimmillaan tiimi suorittaa päivässä parikymmentä leikkausta, tuoden näön sokeille. Leikkaus on yksinkertainen, mutta vaikutukset potilaan elämään valtavat!

Mobiiliklinikan lentäminen eri puolille Etelä-Sudania on vain yksi esimerkki siitä, miten MAF päivittäin lentää elämän puolesta. MAF eli Mission Aviation Fellowship on 1945 perustettu kristillinen järjestö, joka operoi noin 130 lentokonetta kehitysmaissa alueilla, missä etäisyydet ovat pitkiä, maantiet puuttuvat tai ne ovat vaikeakulkuisia ja  turvattomia. MAF Suomi on mukana tekemässä totta näistä lennoista. Mongoliassa tuemme ulkoministeriön rahoittamaa hanketta lääkäreiden jatko-kouluttamiseksi sairaslentojen hoitotyöhön.

Kuinka monta sormea sinä näet?

Albert tervehti aina ennen iloisesti ystäviään heiluttamalla kättään. Vielä eilen 70-vuotias Albert oli käytännöllisesti sokea, eikä voinut tunnistaa viittä sormea kahden metrin päästä. Niinpä tervehtiminen on vaikeaa, kun kaveria ei edes tunnista. Albertin silmistä leikattiin kaihi ja jo seuraavana päivänä siteet poistettiin. Nyt Joseph testaa hänen näköään aloittamalla läheltä ja liikkumalla yhä kauemmas: osoittamalla yhdellä sormella vasemmalle, neljälla alas, viidellä ylös. Albert matkii joka liikettä täydellisesti ja hymyilee leveästi! Mikä parasta hän voi taas nähdä ystävänsä ja perheenjäsenensä.

Toinen potilaista oli neljän lapsen äiti, jonka molemmat silmät olivat sokeutuneet kaihin seurauksena noin kaksi vuotta sitten. Hän ei ollut koskaan nähnyt kahta pienintä lastaan. Leikkauksen jälkeen irrotimme siteet ja hän katsoi ympärilleen. Hänen katseensa kohdistui pieneen tyttöön ja hän kysyi: ”Onko tämä minun tyttäreni?” Vastasimme myöntävästi, jolloin hän alkoi nauraa ja huutaa ja ylistää Jumalaa: ”En ollut koskaan nähnyt häntä!”