50 vuotta - vieläkin innostunut MAF:n työstä kuin pikkupoika

Janne Ropponen purkaa Cessna 210 - lentokoneesta potilaiden hoidossa tarvittavia iv-nestepaketteja Ugandassa.

MAF Suomen toiminnanjohtajalle Janne Ropposelle tuli 50 vuotta täyteen. Lue alta, miten hän kiinnostui MAF:n työstä ja työskenteli lentäjänä Ugandassa ja Mongoliassa.

- "Olin kesän alussa 1990 ystävieni kanssa Linnanmäellä, kun pienkone lensi ylitsemme. Siitä alkoi keskustelu, jossa kuulin ensimmäisen kerran MAF:sta.  Innostuin työstä valtavasti. Oli todella kiehtovaa kuulla työstä, jossa lentokone on laitettu hyvän palvelukseen. Jo seuraavalla viikolla olin Malmin lentokentällä ottamassa selvää, miten voisin päästä mukaan. Päätin kouluttautua ja hakea MAF:n lentäjäksi."

Apu perille - lentoja käsiaseiden ulottumattomissa

Janne työskenteli lentäjänä MAF:n palveluksessa Ugandassa ja Mongoliassa yhdessä perheensä kanssa vuosina 1998-2005. Mongoliassa pitkät etäisyydet, ankarat luonnonolosuhteet ja puutteellinen tieverkosto tarkoittivat, että MAF:n työlle oli suuri tarve. Ugandassa isoin syy MAF:n lennoille oli turvattomuus. Pitkään jatkunut humanitäärinen kriisi oli seurausta aseellisista konflikteista naapurimaissa ja maan sisällä - yli 200.000 ihmistä eli pakolaisleireillä. 

- "Usein lensimme kentän päälle 10.000 jalan korkeudessa ja laskeuduimme alaspäin kiitoradan päällä kaartaen. Näin olimme lähestymisen aikana käsiaseiden ulottumattomissa".

Lisäksi Ugandassa oli tuolloin Afrikan synkin hiv/aids - epidemia, joka on nyt saatu hallintaan. MAF:n lennot tukivat hiv/aids-työtä ja terveydenhuollon kehittämisestä yleensäkin. MAF:n koneilla kuljetettiin maaseudulle avustustyöntekijöitä sekä terveydenhuollon tarvikkeita kuten rokotteita ja kylmälaukkuun pakattuna veripusseja pääkaupungin Kampalan veripankista. 

 - "Oli hienoa, kun sai palvella taidoillaan ja nähdä, miten apu menee konkreettisesti perille. Olen edelleen mukana ja vieläkin innostunut MAF:n työstä kuin pikkupoika!" 

Osallistu ja onnittele

Tule mukaan työhömme ja onnittele pyöreitä vuosia täyttävää toiminnanjohtajaamme. Osallistu lahjoittamalla MAF:n työlle 50 euroa tai itsellesi sopiva summa. Tee lahjoitus MAF Suomen pankkitilille FI04 5724 1120 0933 25 ja merkitse viestikenttään "Janne 50", katuosoitteesi ja postinumerosi. Kiitos lahjoituksestasi. Antamiesi yhteystietojen avulla voimme kiittää sinua ja lähettää tietoa MAF:n työstä ja miten osallistua.

Mikä MAF

MAF (Mission Aviation Fellowship) on vuonna 1945 perustettu kristillinen järjestö, joka operoi pienlentokoneita kehitysmaissa alueilla, missä etäisyydet ovat pitkiä, maantiet puuttuvat tai ne ovat vaikeakulkuisia ja turvattomia. Monet kehitysyhteistyö- ja lähetysjärjestöt sekä kansainväliset avustusjärjestöt kuten YK:n lastenapu, maailman ruokapankki ja terveysjärjestö WHO käyttävät MAF:n palveluita mm. terveydenhuollon ja perusopetuksen hankkeissa. MAF lentää paljon myös ambulanssilentoja.  MAF Suomi on MAF Internationalin jäsenjärjestö.