Tansanialaispoika nimeltä Jarkko

6.6.2019


Lento eräseen tansanialaiskylään oli erityisen merkittävä suomalaiselle MAF:n lentäjälle Jarkko Korhoselle. Jarkko oli usein lentänyt kylään tiimin lääkäreitä ja hoitajia. Tällä kertaa heidän hoitaessaan raskaana olevia naisia sekä vauvoja, kuusi vauvaa kastettiin. Eräs äiti, joka oli hyvin vaikuttunut Jarkon tekemästä työstä, halusi nimetä lapsensa Jarkon mukaan. Mikä kunnia!

Paikalliset tuntevat nimen Jericho, joka eniten muistuttaa Jarkkoa, mutta Jarkon autettua oikean kirjoitusmuodon löytämisessä, poikavauva sai nimen Jarkko. Vaikka Jarkko juniorin kylä on saanut kehityksestä kiinni, ja internetyhteys toimii, ihmiset elävät hyvin yksinkertaista elämää. Kylään ei johda tietä, sähköä ei ole ja kylän ainoa aurinkopaneeli on kylän kaupan katolla. Tansanian hallituksen strategiana on rakentaa jokaiseen kylään tukiasema mobiiliyhteyksiä varten, koska tämä edistää myös yritysten toimintaa. Monien kyläläisten elämä on haastavaa, kun käytössä ei ole sähköä eikä vettä. MAF:n tarkoituksena on viedä apua juuri niille, jotka ovat eristyksissä ja jotka muuten jäävät vaille apua.

Kylän elämän yksi valonsäteistä on kuukausittainen klinikka, jonka MAF kuljettaa paikalle. Klinikka palvelee kyläläisiä, joilla ei ole muuten käytössään mitään terveyspalveluita. Jotkut äidit kävelevät klinikalle pitkien matkojen päästä, ja MAF:n suunnitelmissa onkin avata kiitoratoja myös lähellä sijaitseviin kyliin. Tämä mahdollistaisi hoitaja- ja lääkäritiimien lennättämisen useampaan paikkaan ja mahdollistaisi yhä useamman äidin ja vauvan hoitamisen.

Jarkon jättämä muisto säilyy kylässä erityisellä tavalla. MAF:n työ näkyy niin kuukausittain paikalle laskeutuvana lentokoneena, mutta myös kasvavana pienenä poikana, joka kantaa auttajansa nimeä. Jarkko ja MAF:n työ ovat kylässä erityisellä paikalla.