922 matkustajaa Caravanissa

26.11.2019


Suomalainen lähetyslentäjä Janne Ropponen muistelee yhtä merkittävimmistä lennoistaan aikanaan Mongoliassa: Kulunut talvi oli ollut erityisen kylmä ja pitkä ja maalla asuvat paimentolaiset kärsivät sen seurauksista. Rehu oli kulumassa loppuun eikä näyttänyt siltä, että routainen maa antaisi karjalle ruokaa vielä pitkään aikaan.

Useat paimentolaiset päätyivät myymään karjansa teuraaksi ja ylitarjonnan
seurauksena lihan hinta laski ennätysalhaalle, jolloin paimentolaiset eri puolilla maata köyhtyivät kylmän talven, “tsudin” seurauksena. Köyhyys oli kouriintuntuvaa; osalla perheistä ei ollut varaa edes saippuaan ja muut ihmiset alkoivat vältellä heitä.
Tällöin MAF ja sen kumppani Mongoliassa tarttuivat toimeen. Kaiken menettäneille ihmisille keksittiin lahjoittaa kananpoikia! Kananpojista kasvoi kanoja, jotka munivat ja jokapäiväiset munat toivat köyhtyneille perheille proteiinia sekä mahdollisuuden ansaita rahaa myymällä ylimääräiset munat. Jokainen autettava perhe sai viisi kananpoikaa ja opastuksen niiden hoitamiseen. Ilman MAF:ia kananpojat olisivat kuitenkin jääneet Mongolian pääkaupunkiin Ulaanbaatariin. Ne eivät olisi selviytyneet hengissä pitkästä ja kylmästä matkasta kuoppaisilla teillä ja paikoin tiettömillä aroilla. MAF:n Caravan lastattiin täyteen ja lentäjien lisäksi koneen kyytiiin tuli kaksi eläinlääkäriä sekä 920 tipua. Näin koneen matkustajamäärä nousi 922:een! Myöhemmin paimentolaisperheet kertoivat, miten kiitollisia he olivat saamastaan avusta: "Me olemme päässeet uudelleen elämään kiinni. Me olemme taas ihmisiä!"