Elämä alkoi MAF:n lennolla

MAF:n lentäjän Glenys Watsonin lennolla syntyi vauva: "En usko, että koskaan unohdan tätä päivää – lentoonlähtö kolmen ja laskeutuminen neljän matkustajan kanssa!”

MAF:n lentäjän Glenys Watsonin lennolla syntyi vauva.
MAF:n lentäjän Glenys Watsonin lennolla syntyi vauva.

Elämä alkoi MAF:n lennolla

MAF:n lentäjä Glenys Watson oli juuri nauttimassa kahvikupillista lauantaiaamuna, kun hänen puhelimensa soi. Hyvin ansaittu vapaapäivä keskeytyi, kun MAF sai hätäkutsun Papua-Uuden-Guinean itäisestä maakunnasta, 30 minuutin lentomatkan päässä Gorokasta. Pienessä kylässä apua tarvitsi kipeästi nainen, jonka synnytys ei edistynyt - synnytys oli jatkunut jo kahden päivän ajan. Etäisyys kylään oli noin 140 kilometriä, mutta ilman MAF:n lentoa matka Papua-Uuden-Guinean viidakossa saattaisi kestää useita päiviä, eikä synnyttävä äiti olisi kestänyt sellaista matkaa.

Kaikeksi onneksi MAF:n Cessna 208 Caravan oli tankattu täyteen viikonloppua varten – juuri tällaisten tilanteiden varalta! Jo tunnin sisällä Glenys ohjasi koneen kiitoradalta ilmaan ja sääkin oli suotuisa: pilvetön taivas ja myötätuuli. Lento sujui hyvin ja potilas odotti MAF:n lentokonetta jo kiitoradan kupeessa. Kuten Papua-Uudessa-Guineassa on tapana, koneeseen otettiin mukaan myös potilaan läheinen, tällä kertaa naisen sisko. Läheinen pitää huolta potilaasta sairaalassa, jossa tarjotaan vain lääketieteellinen hoito - ruoka ja muu on läheisen vastuulla. Samalla oli mahdollista ottaa mukaan myös toinen kyläläinen, jolla oli asiaa kaupunkiin. Glenys, joka on itsekin neljän tyttären äiti, huolehti, että synnyttävä äiti ja siskonsa asettuivat turvallisesti koneeseen. Sen jälkeen hän rukoili lyhyesti potilaan puolesta ja suuntasi koneen kohti Gorokaa.

Vain viisi minuutti lentoonlähdön jälkeen Glenys kuuli vauvan rääkäisyn! Vauva oli vihdoin syntynyt – Papua-Uuden-Guinean taivaalla! Hetken mietinnän jälkeen Glenys päätti, että olisi turvallisinta jatkaa Gorokaan, jotta vauva ja äiti voitaisiin viedä sairaalaan.

Myöhemmin MAF:n väki vieraili perheen luona sairaalassa ja he veivät vauvalle ja äidille lahjaksi vaatteita ja muita tarvikkeita sairaala-aikaa varten. Glenysille päivä oli ikimuistoinen: ”Kiitän Jumalaa, että kaikki meni hyvin. En usko, että koskaan unohdan tätä päivää – lentoonlähtö kolmen ja

Myöhemmin MAF:n väki vieraili perheen luona sairaalassa ja he veivät vauvalle ja äidille lahjaksi vaatteita ja muita tarvikkeita sairaala-aikaa varten. Glenysille päivä oli ikimuistoinen: ”Kiitän Jumalaa, että kaikki meni hyvin. En usko, että koskaan unohdan tätä päivää – lentoonlähtö kolmen ja laskeutuminen neljän matkustajan kanssa!”

MAF vie avun perille

MAF pyrkii jatkamaan operaatiota ja auttamaan työalueillaan niin kauan kuin mahdollista. Lentojen määrä on vähentynyt merkittävästi, mutta MAF:n apua on myös pyydetty useissa maissa koronapandemian vuoksi. MAF pyrkii säilyttämään toimintakykynsä, niin että olemme valmiita viemään avun perille kehittyvissä maissa pandemian aikana sekä sen jälkeen. Vastoin yleistä suuntaa palata kotimaihin pääosa eli 85% MAF Internationalin lähetyistä työntekijöistä on edelleen asemamaissaan. MAF Suomen lähettämät lentäjät Jarkko ja Pirita Korhonen sekä Roy ja Sirpa Rissanen palasivat molemmat Suomeen vasta juhannuksena ja heinäkuun vaihteessa työalueiltaan. Tansaniassa terveydenhuollon avustuslennot jatkuvat edelleen. MAF on usein ensimmäisenä paikalla auttamassa katastrofin jälkeen. Usein myös lähdemme viimeisenä, kun tilanteet käyvät hankaliksi. 

Kiitos, jos voit olla mukana tukemassa MAF:n työtä lahjoittamalla tai vaikkapa jakamalla tämä uutisen ystävillesi.

MAF:n 75 vuoden historian aikana on lentokoneiden avulla pelastettu lukemattomia ihmishenkiä. Glenys Watsonin toteuttamalla lennolla pelastui kaksi ihmistä: äiti ja vauva. Pienestä alusta vuonna 1945 alkanut työ on laajentunut niin, että sitä tehdään maailmanlaajuisesti yli 130 lentokoneella. Maailman hätä ei ole vielä loppunut. Haluamme rohkeasti jatkaa työtä, jonka MAF:n perustaja Stuart King meille viitoitti.

Lue: MAF:n perustaja Stuart King lensi taivaaseen.