Korona tuo haasteita lentoihin, mutta työ jatkuu

MAF jatkaa avustuslento-operaatioita myös koronapandemian aikana. Roy Rissanen lennolla Liberiassa.

Korona tuo haasteita lentoihin, mutta työ jatkuu

- apu, ilo ja toivo menevät perille

Lentäjä Roy Rissasen työpäivä Liberiassa muuttui koronapandemian vuoksi äkillisesti. Työtovereista moni joutui viikon karanteeniin, eivätkä siten voineet tulla töihin. “Päädyin mm. itse hinaamaan MAF:n Cessna 208 Grand Caravan -lentokoneen hallista pienellä traktorilla. Tavallisesti tätä tehtävää hoitaa oma työntekijä. Onneksi minulla oli tästä tehtävästä kokemusta Mongolian ajoilta. Yhdellä karanteeniin joutuneella henkilöllä oli vieläpä taskussaan avain generaattorin polttoainesäiliöön. Haasteita riittää, kun kaikki sähkö tulee generaattorista ja ilman sitä ei aukea hallin ovet, eikä toimi netti eikä tietokoneet. Ihmeellisesti kaikista näistä haasteista kuitenkin selvittiin ja päästiin lentämään.”

Liberiassa on alusta lähtien otettu koronapandemia vakavasti, sillä maassa on hyvin muistissa muutaman vuoden takainen ebolaepidemia, jossa kuoli lähes 5000 ihmistä. Koronatoimet otettiin aikaisessa vaiheessa käyttöön tartuntojen välttämiseksi ja maskien käyttöä on pyritty edistämään. Olosuhteet huomioiden tämä on varsin kunnioitettavaa, sillä maan bruttokansantuote asukasta kohden on vain 630 euroa vuodessa, kun vastaava luku Suomessa on 46.400 euroa. Liberia on yksi maailman köyhimmistä maista.

MAF:n työn tarpeen Liberiassa ymmärtää hyvin, sillä olot ovat monella tavalla kehittymättömät esimerkiksi terveydenhuollon osalta. Sadekauden aikana maan tiestö muuttuu moninpaikoin savivelliksi, josta läpiajaminen on usein täysin mahdotonta. Siksi MAF:n lentokoneita tarvitaan. Yhden työpäivän aikana Roy kuljetti 800 kg rakennustarvikkeita mm. ikkunoita ja karmeja yhteistyöjärjestön sairaalan uusien tilojen rakentamiseksi. Toisena työpäivänä kyydissä oli kiireistä apua tarvitseva potilas. Tavanomaisesti matkustamossa istuu liberialaisia ja muualta tulleita ihmisiä, jotka osallistuvat avustustyöhön. “Tässä mukana oleminen on palkitsevaa ja merkityksellistä”, Roy kertoo. 

 

MAF Suomi järjestää 14-18-vuotiaiden ilmailuleirin. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

 

Lue, miten MAF Suomi on mukana ekologisen ja sähköisen lentämisenkehityksessä: Nollapäästöiset lennot ovat pian mahdollisia - ekologiset ja sähköiset ratkaisut auttavat saavuttamaan ilmastotavoitteet