MAF:n korona-avustuslento Liberiassa - COVID 19 Response

MAF:n työ jatkuu koronapandemiasta huolimatta kehittyvissä maissa. Olemme kiitollisia työmme tukijoille, joiden avulla pystyimme toteuttamaan testausryhmän kuljettamisen koronapandemian hallitsemiseksi Liberiassa, joka on yksi maailman köyhimmistä maista. Presidentti George Weah kiirehti avustuslentoa.

MAF jatkaa avustuslentoja

MAF pyrkii jatkamaan operaatiota ja auttamaan työalueillaan niin kauan kuin mahdollista. Lentojen määrä on vähentynyt merkittävästi, mutta MAF:n apua on myös pyydetty koronapandemian vuoksi. Esimerkiksi Australian hallitus on pyytänyt MAF:n tukea, jos virus leviää aboriginaalikyliin. Etelä-Sudanin hallitus on puolestaan omassa tiedotteessan erikseen kiittänyt maassa pitkäaikaista avustustyötä tekevää MAF:a Etelä-Sudanissa toteuttavasta avustuslentotoiminnasta - kiitos oli tiedotteessa muuten laitettu ennen kiitosta USA:n hallitukselle! 

MAF pyrkii säilyttämään toimintakykynsä, niin että olemme valmiita palvelemaan kehittyvissä maissa pandemian aikana sekä sen jälkeen. Vastoin yleistä suuntaa palata kotimaihin pääosa eli 89% MAF Internationalin lähetyistä työntekijöistä on edelleen asemamaissaan. Myös MAF Suomen lähettämät työntekijät ovat työalueillaan Mongoliassa ja Tansaniassa, jossa terveydenhuollon avustuslennot jatkuvat edelleen. 

Yksi MAF:n työ erityispiirre on se, että usein olemme ensimmäisenä paikalla auttamassa katastrofin jälkeen. Usein myös lähdemme viimeisenä, kun tilanteet käyvät hankaliksi. Yksi vaikuttava tekijä on se, että jos kaikki työntekijät evakuoitaisiin, niin avustusorganisaation ja lentotoiminnan uudelleenrakentaminen kestäisi kuukausia. Olemme kuitenkin valmiita evakuoimaan työntekijämme, mikäli heidän turvallisuutensa sitä edellyttää. Kokonaisharkinnan tuloksena MAF on toistaiseksi päätynyt eri ratkaisuun kuin monet muut järjestöt, jotka ovat evakuoineet työntekijänsä pois kehittyvistä maista.

Liberialla ja MAF:lla on kokemusta virustautien avustustyöstä

MAF:lla on ebola-epidemioihin liittyneiden lentojen vuoksi kokemusta, miten toteutetaan lentotoimintaa turvallisesti ja, miten suojata työntekijöitä ja desinfioida lentokoneet käytön jälkeen mahdollista virus-uhkaa vastaan. Tämä tietotaito antaa mahdollisuuden vastata myös korona-pandemian haasteisiin.

Koronapandemia vaikuttaa nyt joka puolella tuoden epävarmuutta ja pelkoa ihmisten sydämiin. Toivomme, että työmme tuki säilyisi myös korona-pandemian aikana. Ilman lahjoittajien tukea emme olisi voineet toteuttaa myöskään kuvan Liberian korona-testausryhmän COVID 19 RESPONSE -lentoa. Liberia on yksi maailman köyhimmistä maista. Asukasta kohden bruttokansantuote Liberiassa on noin 630 euroa vuodessa, kun vastaava luku Suomessa on 46.400 euroa (*IMF lokakuu 2019). MAF:n Liberian tiimi kertoo viime perjantaina toteutusta lennosta lyhyesti:

"Tänään lensimme lääkintähenkilöstöä Zwedruun suorittamaan testauksen epäillylle korona-potilaalle. Tarvittiin presidentin puhelu lentokenttäjohtajalla, jotta lento saatiin liikkeelle.

Liberian presidentti George Weah todellakin soitti lentokenttäjohtajalle, jotta mahdollisimman nopeasti saataisiin koronatestausryhmä lennettyä ottamaan näyte epäillystä koronapotilaasta. Presidentti Weah on johtanut Liberiaa vuodesta 2018. Ennen poliittista uraansa Monrovian slummista lähtöisin oleva George Weah pelasi Euroopan huippujalkapallojoukkueissa kuten Paris St-Germain (PSG), AC Milan, Chelsea ja Manchester City. Presidentti Weahin johtamalla Liberialla on koronapandemian hallinnassa suuresti hyötyä siitä, että maa selätti 2014 alkaneen erittäin pahan ebolaepidemian.

Tehkäämme omalta osaltamme kaikkemme, ettemme vahingossakaan levittäisi koronavirusta - noudattakaamme meille annettuja ohjeita. Kiitos, jos voit olla mukana tukemassa MAF:n työtä lahjoittamalla tai vaikkapa jakamalla tämä uutisen ystävillesi.

Lue MAF:n korona-avustuslennosta Madagaskarilla.