Malariasääsket lentävät tuhoa, mutta MAF lentää toivoa

Tiesitkö, että WHO:n mukaan yli 600 000 ihmistä kuolee malariaan vuosittain? Yli 75 % heistä on alle 5-vuotiaita. MAF taistelee kehittyvissä maissa malariaa vastaan lentämällä lääkkeitä, hyttysverkkoja, terveydenhuollon henkilöstöä ja malaria-pikatestejä yhteisöihin, jotka elävät kaukana terveydenhuollon palveluista. Kuvan alta voit lukea malarian vaikutuksista Kongon demokraattisessa tasavallassa erään perheen tarinan kautta.

Claudine (36) ja Anick (5) lensivät lokakuussa 2022 takaisin tapaamaan tohtori Mudjia. Anick pääsi tutkimuksiin ja sai hoitoa aliravitsemukseen.
Tohtori Mudji sekä erotusleikkauksesta ja malariasta selvinnyt kaksonen Anick. Mudji kertoo malarian olevan suurin lapsikuolleisuuden aiheuttaja hänen sairaalassaan.

Elokuussa 2017 Claudine saapui Vangan sairaalaan moottoripyörällä miehensä ja vastasyntyneiden kaksosten kanssa. Matka syrjäisestä Muzombon kylästä sairaalaan Vangaan kesti 15 tuntia. Kaksi tyttövauvaa – Anick ja Destin – olivat vatsastaan kiinni toisissaan, ja heillä oli yhteiset sisäelimet. Oli ihme, että he selvisivät raskaasta matkasta sairaalaan, mutta vielä suurempi ihme oli se, että Claudine oli synnyttänyt heidät Muzombon kylässä täysin luonnollisesti.

Kaksoset tarvitsivat erotusleikkauksen, mutta heillä oli vain 5 %:n mahdollisuus selviytyä siitä. Kongossa erottamisleikkauksia ei ollut tehty koskaan. Tohtori Junior Mudji Vangan evankelisesta sairaalasta soitti Kongon pääkaupungissa Kinshasassa sijaitsevaan sairaalaan. Kun siellä suostuttiin auttamaan leikkauksessa, oli aika pohtia, miten perhe saataisiin 490 kilometrin päähän Kinshasaan, sillä matka sinne on hengenvaarallinen.

Tohtori Mudji soitti MAF:n avuksi. 48 tunnin kuluessa MAF:n kanadalainen pilotti Brett Reierson ja hänen vaimonsa Jacklyn noutivat perheen. Se oli ensimmäinen kerta, kun kaksosten äiti Claudine näki lentokoneen. Myöhemmin Claudine sanoi: “Me rukoilimme, että Herra lähettäisi enkeleitä pelastamaan lapsemme. Meillä ei ole siipiä – mutta Jumala lähetti meille siivet.” Näin ihmiset kokevat MAF:n lentokoneen Kongon demokraattisessa tasavallassa. 

Erottamisleikkaus onnistui. “Kello 4 aamulla jätimme vauvat leikkaussaliin, ja me rukoilimme sillä välin odotushuoneessa. 14 tunnin jälkeen olimme niin iloisia, kun kaksoset tuotiin huoneeseen ja pystyimme pitämään heitä erikseen sylissä”, Claudine kertoi. Kolme viikkoa leikkauksen jälkeen MAF lensi onnellisen perheen takaisin Vangaan.

Kun koronapandemia iski, yhteys perheeseen katkesi. MAF pyysi vuonna 2022 Mudjia etsimään kaksoset, jotta saisimme tietää miten he voivat. Perheen löytyessä heillä oli kuitenkin surullisia uutisia: molemmat kaksoset olivat sairastuneet malariaan ja Destin oli kuollut äitinsä syliin.

“On vaikea hyväksyä, että hän on kuollut helposti hoidettavissa olevaan sairauteen”, tohtori Mudji kertoi BBC:lle helmikuussa 2023. “Kun alle viisivuotias lapsi kuolee malariaan, se on aina traagista, mutta tämä sai minut pois tolaltani.”

Monet Destinin kaltaiset lapset joutuvat kuolemaan, koska he jäävät ilman lääketieteellistä apua. WHO:n mukaan Kongon demokraattisessa tasavallassa on maailmanlaajuisesti toiseksi eniten malariatapauksia. Vuonna 2021 malariakuolemia arvioitiin olleen yli 80 000, vaikka vain 22 279 niistä kirjattiin.

“Kun olin seitsemänvuotias, paras ystäväni kuoli yöllä. En ymmärtänyt sitä – olimme edellisiltana pelanneet jalkapalloa yhdessä. Syynä oli malaria. Muistan myös kylän naiset, jotka kuolivat synnytyksen aikana, koska he asuivat liian kaukana terveyskeskuksesta. Siitä asti olen halunnut lääkäriksi. Haluan auttaa ihmisiä”, tohtori Mudji kertoo.

“Vaikka Destinin tarinalla on surullinen loppu, toivon sen osoittavan, että tukemalla MAF:ia kaltaiseni lääkärit voivat sekä pelastaa ihmishenkiä että lähettää toivoa vaikeimmin saavutettaviin kyliin”, vetoaa tohtori Mudji lopuksi.