Presidentti myönsi Hannu Heinoselle Lentokapteenin arvonimen

MAF:n avioniikkamekaanikko Hannu Heinoselle lentokapteenin arvonimi. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö myönsi arvonimen 11. joulukuuta 2020. Lentokapteeni on ilmailun alan ainoa arvonimi ja se annetaan ansiokkaasta palveluksesta ilmailun tehtävissä.  

Hannu Heinonen toimi MAF:n avioniikkakorjaamon päällikkönä Keniassa. Avioniikkamekaanikot huoltavat
lentokoneiden kommunikaatiolaitteita, radionsuunnistuslaitteita ja lennon- ja moottorinvalvontamittaristoja sekä muun muassa lentokoneiden valvontajärjestelmiä.
Hannu Heinonen kenialaisten työtoveidensa MAF:n vakiakalustoa olevan C208B Grand Caravanin edessä.
Hannu Heinonen kenialaisten työtoveidensa MAF:n vakiokalustoa olevan C208B Grand Caravanin edessä.
Meshack Nagete pääsi MAF:n Caravanin kyydissä Lokichogiosta Wilsonin lentokentälle saadaakeen myöhemmin Nairobin sairaalassa jalkaproteesin. Noin puolitoistavuotta aiemmin hän joutui kouluampumisen uhriksi ja oli lähellä kuolla.
Meshack Nagete pääsi MAF:n Caravanin kyydissä Lokichogiosta Wilsonin lentokentälle saadaakeen myöhemmin Nairobin sairaalassa jalkaproteesin. Noin puolitoistavuotta aiemmin hän joutui kouluampumisen uhriksi ja oli lähellä kuolla.
Päivi ja Hannu Heinonen.

Hannu ja Päivi Heinonen palvelivat MAF:lla yhdessä

Perusteellisen valmistautumisen jälkeen Hannu ja Päivi Heinonen muuttivat huhtikuussa 1993 Nairobiin Keniaan. Hannu toimi ensin avioniikkateknikkona ja myöhemmin avioniikkakorjaamon päällikkönä. Päivin tehtävänä oli huolehtia kolmesta lapsesta ja kodista sekä kestitä ympäri maailmaa MAF:n tehtäviin Nairobiin tulleita työntekijöitä. Lisäksi hän vieraili säännöllisesti Nairobin slummissa huolehtimassa katupojista. Työura Keniassa venyi lähes 28 vuoden mittaiseksi. 

MAF:n avioniikkakorjaamon valmistuminen vuonna 1999 Nairobiin oli ikimuistoista. Korjaamon valmistuminen lisäsi lentoturvallisuutta helpottamalla avioniikkahuoltoja ja vikakorjausta. Kun Hannu lopulta sai kenialaisen avioniikkalupakirjan vuosia jatkuneen lupakirjaprosessin jälkeen, se tuntui suurelta juhlalta, sillä sen jälkeen Hannu pystyi ottamaan vastuun radiokorjauksista MAF:n lentokoneissa. “Monia hienoja hetkiä koettiin kyllä myös, kun vaikeasti paikannettava vika radiolaitteissa löydettiin ja saatiin korjattua”.

Hannu ja Päivi kokivat, että jumalanpalvelukset yhdessä kenialaisten kanssa Kwangwaren slummissa olivat hienoja ja rohkaisevia. Perheen tähtihetkiä olivat myös kolmen pojan erinomaiset akateemiset suoritukset kansainvälisessä koulussa, yhteiset ideointihetket ja iltahartaudet perheen kesken kotona.

Kenian aika on nyt takana ja Heinoset jäävät kaipaamaan ystäviä ja työkavereita. Keniassa ihmiset osaavat keskittyä toisiin ihmisiin enemmän kuin asioihin ja tapahtumiin. Kenialainen elämänasenne jää asumaan sydämeen. Keniassa ajatellaan, että monet asiat vievät aikaa, eikä hätäisyydellä ja hosumisella saavuteta hyviä ja merkittäviä tuloksia. ”Kenialaista teetä ei pysty unohtamaan. Se on niin hyvää. Samoin wimpi-puuro, chapattileivät ja samosat.” Keniassa on toisenlaisia haasteita kuin Suomessa ja esimerkiksi omasta ja läheisten turvallisuudesta on huolehdittava itse. Siksi kirjeet ja viestit ystäviltä ja sukulaisilta Suomesta auttoivat jaksamaan, ja oli valtavan hienoa, kun joku tuli Suomesta vierailulle Keniaan.

Hannu ja Päivi Heinonen kehottavat rohkeasti kyselemään omaa paikkaa ja tehtävää rukoillen. On myös otettava yhteys ihmisiin, jotka tietävät lähetyslentotyöstä ja koulutuksesta, ja oltava mukana seurakunnan tehtävissä ottamassa vastuuta. ”Jumala voi kaikkien näiden ja muidenkin elämässä vastaan tulevien asioiden ja vaiheiden kautta osoittaa, mikä Hänen tahtonsa on. Hänen tahtonsa tietä kannattaa kulkea. Ohjeet löytyvät Hänen käsikirjastaan – Raamatusta. Se tuo sisältörikkaan elämän, jota aikanaan katselee ja muistelee ilolla.”

Heinosten mielessä päällimmäisenä Kenian pitkän työjakson jälkeen on kiitollisuus. Hannu on erittäin kiitollinen myös Presidentiltä saamastaan tunnustuksesta. Se kruunasi pitkän palvelu-uran tänä vuonna 75 vuotta täyttäneen MAF:n palveluksessa. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö myönsi Hannu Heinoselle lentokapteenin arvonimen 11. joulukuuta 2020. Lentokapteeni on ilmailun alan ainoa arvonimi ja se annetaan ansiokkaasta palveluksesta ilmailun tehtävissä.

Lue lisää MAF:n työstä: Korona tuo haasteita, mutta työ jatkuu.