Rokotuksia akaasiapuun varjossa

Lesirwai Tansaniassa on yksi niistä syrjäisistä kylistä, jonka asukkaat eivät saisi mahdollisuutta perusterveydenhuollon palveluihin ilman MAF:n lentoja. MAF:n suomalainen lentäjä Peter Griffin on mukana toteuttamassa medikaalisafareita lentämällä sairaanhoitajia ja lääkäreitä syrjäisiin kyliin. Tammikuussa järjestetylle Lesirwain neuvolasafarille lähti mukaan myös Peterin puoliso Päivi Griffin – lue kuvan alta, millainen kokemus se oli.

Päivi Griffin, Tansania

“Unelmistani tuli totta, kun pääsin ensimmäistä kertaa mieheni Peterin kyyditsemänä seuraamaan MAF:n mahdollistamaa medikaalisafaria pieneen Lesirwain kylään täällä Tansaniassa”, Päivi kertoo. Lääkärin ja neljän sairaanhoitajan tiimi lensi MAF:in koneen kyydissä Samen sairaalasta Lesirwain kylään. Tiimi tuo mukanaan klinikalla tarvittavat välineet sekä annettavat rokotteet ja vitamiinivalmisteet.

“Koska olen itsekin koulutukseltani terveydenhuollon ammattilainen, oli todella kiinnostavaa nähdä, miten äitiys- ja neuvolatoiminta laitettiin pystyyn suuren akaasiapuun varjoon, samalla kun äidit alkoivat saapua klinikalle kukin tahoiltansa. Neuvolakortit täyttyivät päivän mittaan punnituksista, rokotuksista ja muista merkinnöistä. Kuten kuvasta voi nähdä, neuvolaklinikan olosuhteet ovat kaukana siitä, mihin Suomessa olemme tottuneet. Kuitenkin kohtasin hymyileviä, uteliaita ja ystävällisiä kasvoja minne tahansa käännyin”, Päivi kuvailee. “Osa kylässä asuvista ja klinikalle kauempaa saapuneista äideistä lapsineen saattelivat minut koneeseen kuin kauan kaivatun sisaren. Vierailu jätti minuun lähtemättömän jäljen ja toivon pääseväni mukaan vielä monta kertaa!”, Päivi toteaa iloiten.

MAF lentää kerran kuussa tiimin terveydenhuollon ammattilaisia kunnallisesta Samen sairaalasta Lesirwain kylään pitämään äitiys- ja neuvolaklinikkaa. Vuonna 2021 MAF:n lentojen kuljettamat neuvolatiimit vastaanottivat yhteensä 20 924 asiakasta. Rokotteita annettiin yhteensä 19 688.