Ruoka tuo rauhaa levottomaan Etelä-Sudaniin
- MAF:n lentokoneet auttoivat viime vuonna nälästä kärsiviä eteläsudanilaisia kuljettamalla yhteensä 6 tonnia siemeniä ruoan viljelyyn Pierin kaupunkiin ja sen lähiseuduille. Pierin ravitsemuskeskuksessa paikalliset saavat siementen lisäksi koulutusta tuottavampaan ja monipuolisempaan maanviljelyyn.
Etelä-Sudanin ravitsemuskeskuksissa autetaan myös aliravittuja lapsia. Viime vuonna yli 3 000 aliravittua lasta sai ravitsemuskeskuksissa hätäravintoa keskimäärin 6 viikon ajan. MAF:n koneet auttavat löytämään aliravitut lapset maaseudun kylistä. Ilman MAF:n koneita he eivät pääsisi avun piiriin.
Lue alta, miten paikallinen maatalousryhmän johtaja Namoun Criek on oppinut viljelemään monipuolisemmin ja miten ruoka tuo rauhaa levottomaan Etelä-Sudaniin.
![]() Namoun Criek on paikallinen maatalousryhmän johtaja, joka saa koulutusta monipuolisempaan viljelyyn yhdessä Etelä-Sudanin ravitsemuskeskuksista. |
![]() |
![]() Kuva: Tearfund |
Ruoka tuo rauhaa levottomaan Etelä-Sudaniin
Ilman rauhaa ei ole ruokaa. Kilpailevien heimojen karkottaessa perheet kodeistaan, kodit ryöstetään ja kylvetyt pellot jäävät korjaamatta. Tällainen on ollut tilanne Etelä-Sudanissa siitä lähtien, kun Sudanin entinen diktaattori Omar al-Bashir yritti järjestelmällisesti tuhota kristityn väestön maan eteläosassa. Kun Etelä-Sudan lopulta erosi Sudanista vuonna 2011, maailma huokaisi helpotuksesta. Mutta vuonna 2013 Etelä-Sudanissa puhkesi kahden suuren heimon välinen sisällissota, joka on maksanut 400 000 ihmisen hengen ja 4 miljoonaa on paennut kodeistaan. Tällä hetkellä maa yrittää toipua sisällissodasta, mutta tilanne on yhä jännitteinen ja konfliktit yleisiä.
”Kun on nälkä, ei ole rauhaa. Mutta ihmisten ollessa kylläisiä, rauha vallitsee kaikkialla. Nälkä saa ihmiset tappelemaan. Mutta jos saamme ruokaa ja kunnollista koulutusta maataloudessa, mieli rauhoittuu”, Namoun Criek (kuvassa) sanoo. Namoun Criek on paikallinen maatalousryhmän johtaja, joka saa koulutusta monipuoliseen viljelyyn Pierin ravitsemuskeskuksessa Etelä-Sudanin Jonglein osavaltiossa.
Viime vuonna MAF:n koneet kuljettivat 6 tonnia siemeniä Pierin kaupunkiin ja lähiseuduille. Tearfund jakaa siemenet yhteistyössä YK:n kanssa. Samalla perheitä opetetaan viljelemään monipuolisesti niin, että jokainen saa tarvitsemansa proteiinit, vitamiinit ja kivennäisaineet. Perinteisten maissin ja durran lisäksi Namoun on nyt oppinut kasvattamaan myös munakoisoa, herneitä ja okraa. “Olemme puhuneet paljon siitä, kuinka valmistellaan maaperä, istutetaan kasvit, kitketään rikkakasvit ja varastoidaan vihannekset. Nyt tiedämme, miten nämä asiat tehdään, koska olemme saaneet ohjeita”, Namoun Criek sanoo. Hän kertoo rukoilevansa MAF:n ja kaikkien tukijoidemme puolesta.
MAF lentää myös terveysalan asiantuntijoita kyliin etsimään aliravittuja lapsia. Heitä autetaan ravitsemuskeskuksissa, joissa lapsille sekä raskaana oleville ja imettäville äideille tarjotaan hätäravintoa. ”Tänä vuonna (2022) keskuksillemme tuli hoitoon 1 500 vakavasti aliravittua ja yli 2 000 aliravittua lasta”, kertoo projektikoordinaattori Riam Poth. Lapset ja naiset lähtevät keskuksista noin 6 viikon kuluttua, kun työntekijät arvioivat heidän olevan kunnossa. Pierin ravitsemuskeskuksen vieressä on myös ns. stabilointikeskus, jossa lapset ja naiset saavat ravitsevan ruoan lisäksi hoitoa aliravitsemuksen seurauksiin.