Lentävä lääkäritiimi toi näön takaisin yli 300:lle

Tiesitkö, että yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa on harmaakaihi? Suomessa tehdään yli 50 000 kaihileikkausta vuosittain. Leikkaus on kaihin ainoa hoitomuoto. Keniassa 74 % väestöstä asuu maaseudulla, jossa terveyspalvelut ovat kaukana tai riittämättömät. Kenialaiset eivät siten saa hoitoa kaihiin ja kärsivät näin ollen näönmenetyksistä, jotka olisivat helposti korjattavissa. MAF on vuosien varrella lentänyt silmälääkäreistä ja -kirurgeista koostuvia tiimejä korjaamaan kaihista aiheutuvia näönmenetyksiä sekä hoitamaan lukuisia muita silmäsairauksia. Lue kuvan alta lentävän lääkäritiimin matkasta Kenian Marsabitin maakuntaan, jossa 300 ihmistä sai näkönsä takaisin.

Potilaita hoidon jälkeen sairaalan aulassa.

MAF lensi viime vuoden lopussa Fred Hollowsin säätiön silmälääkäri  ja -kirurgitiimin viideksi päiväksi Kenian Marsabitin maakuntaan pitämään väliaikaista ja maksutonta silmäklinikkaa paikallisille. Klinikan aikana kaikkiaan yli 2 350 ihmistä sai hoitoa erilaisiin silmäsairauksiin, kuten kaihiin, kuivasilmäisyyteen, taittovirheisiin, allergisiin sidekalvotulehduksiin, silmänpainetautiin ja silmäluomen reunan sisäänpäin kääntymisiin. Yli 300 ihmistä sai klinikalla näkönsä takaisin kaihileikkauksen myötä.

Silmälääkäri Peter Galgallo Areron mukaan kaihi vaikuttaa yleensä vanhempiin ihmisiin. Tilanne voi huonontua, mikäli hoitoon käytetään perinteisiä lääkintäkeinoja tai ammattitaidottomien henkilöiden tekemiä operaatioita.

– Vaikka kaihi liittyy useimmiten ikääntymiseen tai UV-säteilylle altistumiseen, se voi johtua myös traumasta, diabeteksesta tai elämäntapatekijöistä. On palkitsevaa nähdä vuosia sokeudesta kärsivien näkevän taas. Olisi tärkeää järjestää näitä klinikoita yhä useammassa kylässä, sanoo tohtori Dorcas Chelanga.

Fred Hollowsin säätiön Catherine Jakaiti kertoo, että Marsabitin maakunnan potilaat ovat joutuneet kohtaamaan suuria haasteita terveyspalvelujen saatavuuden suhteen pitkien etäisyyksien, kuivuuden, huonon maaston, turvattomuuden ja kehnon tieverkoston vuoksi.

Maantietä pitkin lääkäritiimin matka Marsabitin maakuntaan olisi kestänyt kaksi päivää, mutta MAF:n lento lyhensi sen 2 tunnin lentomatkaksi. Tämän ansiosta ryhmän silmälääkärit ja -kirurgit olivat hyvin levänneinä valmiita hoitamaan erilaisista silmäsairauksista kärsiviä potilaita.

– Olemme siunattuja, että meillä on MAF:n kaltainen organisaatio, jonka avulla voimme tuoda silmäterveyspalvelut lähemmäksi ihmisiä, iloitsee Catherine Jakaiti.