Arjen askareita ja mietteitä Ulaanbaatarissa

4.5.2017

Ulaanbaatarin parlamenttitaloa koristaa Tsingiskaani ja häntä kahden puolen ratsusotilaat.
Ulaanbaatarin parlamenttitaloa koristaa Tsingiskaani ja häntä kahden puolen ratsusotilaat.

Tänään kävimme ilmailuviranomaisen luona ja paperiasiat ovat viimeisessä prosessissa. Kohta pääsen lentokoneen puikkoihin ja palvelemaan matkustajia ja kuljettamaan kaikkea tarpeellista. Tässä lomassa hoidellaan arkeen liittyviä asioita.

Ulaanbaatarin liikennettä on rajoitettu liikenneruuhkien estämiseksi. Rekisterikilven viimeisestä numerosta riippuen joillakin autoilla ei saa tiettynä viikonpäivänä. Meidän firmassa yhdellä autolla ei saa ajaa maanantaisin ja toisella torstaisin. Tänään menimme taksilla ilmailuviranomaisia tapaamaan lentokentälle. Mongoliassa on onneksi maailman paras taksisysteemi ja hinnat ovat aika kohtuulliset. Taksina voi olla mikä tahansa auto joka vain suostuu pysähtymään. Muualla maailmassa vastaavia systeemejä on alkanut tulla Uberin ja muiden uusien jakamistalouden mekanismien kautta.

Asunnossani ei olllut tänne muuttaessani omaa pesukonetta. On sovittu naapurin kanssa, että voin käyttää hänen pesukonettaan. Koska järjestely on käytännössä hieman hankala, hankin aluksi pikkupyykkiä varten paimentolaisten yleisesti täällä käyttämän puisen pyykkilaudan. Se on kerrassaan mainio kapine. Ei vie paljon tilaa, on kevyt, ekologinen, ei tarvitse sähköä eikä huoltoa. Paimentolaisilla on paljon hyödyllisiä ratkaisuja. Automaatio ja sähköllä toimiva vehje joka asiaan ei välttämättä tee elämää onnellisemmaksi. Tapasin täällä tutkijan, joka selvittää miten paimentolaisten käytäntöjä voisi hyödyntää modernin maailman liike-elämässä. Nykyajan haasteet kuten joustaminen ja liikkuvuus ajavat etsimään uusia malleja entisten tilalle. Entinen pääkonttori täynnä väkeä ja johtaja sen ylimmässä kerroksessa ei enää ole tämän päivän elämää. Arolla elävät mongolit opettavat nyt liikkeenjohdolle uusia taitoja.

Isompaa pyykkiä varten päätin hankkia puoliautomaattisen, erillisellä lingolla varustetun koneen. Se on niin kevyt, että kuljetusmies kantoi sen yksinään sisään. Koneen voi liittää vesijohtoon, mutta siihen saa myös kaadettua ämpärillä vettä tai laskettua suoraan suihkusta. Laitoin vesiletkun kraanansuuhun ja lorotin rumpuun vettä. Puhdasta tuli ja erillinen linko hoiti pyykin melkein kuivaksi. Kätevämpää pesukonetta en muista koskaan omistaneeni. Olen asustellut melkein 20 vuotta kehittyvissä maissa ja oppinut jollakin tavalla vierastamaan liian pitkälle vietyä hienostunutta tekniikkaa. Kun sähkö tai vedenpaine pätkii, automaattipesukone sekoaa ja aloittaa joskus ohjelman kokonaan alusta.

Meidän lentokoneemmekin edustaa yksinkertaista ja varmaksi koettua luotettavaa tekniikkaa, mikä on Mongolian kaltaisessa maassa erinomainen avu järkevässä lentotoiminnassa. Monimutkaisen ja runsaita korjauksia vaativan lentokoneen operoiminen olisi täkäläisissä olosuhteissa hankalaa ja kallista ja aiheuttaisi ajoittaisia katkoja lentotoimintaan, koska kaikkia mahdollisia varaosia ei voi pitää omassa hyllyssä ja niiden kuljettaminen muualta Mongoliaan kestäisi oman aikansa. Luotettavalla lentokoneella saa turhat kustannukset pidettyä kurissa niin että samalla rahalla voi auttaa ihmisiä enemmän tai lentää heidät pitemmälle.