Takaisin Mongoliassa

26.2.2018

Matkalla tavarataloon huomasimme joella jääpuiston, jossa oli luistinrata, jääveistoksia ja liukumäki. Taustalla kaupungin yksi hotelleista.
Matkalla tavarataloon huomasimme joella jääpuiston, jossa oli luistinrata, jääveistoksia ja liukumäki. Taustalla kaupungin yksi hotelleista.

Saavuimme lauantaiaamuna hiukan yli vuorokauden kestäneen lennon jälkeen Ugandasta Mongoliaan. Startti sujui odotettua ripeämmin.

Mongoliaan saavuttua saimme avaimet kaksioomme ja touhusimme uudessa kodissamme ensimmäisen päivän iltaan saakka. Kaupasta käytiin ostamassa ruokaa ja laittelimme kodin tavaroita paikoilleen. Sitten nukuimme kunnon unet ja pääsimme sängystä ylös sunnuntaina vasta iltapäivällä.

Sunnuntain ensimmäinen ohjelma oli jumalanpalvelus paikallisessa Cornestone of All Nations -seurakunnassamme. Illalla kävelimme tavarataloon ostamaan mopin, vaateripustimia, pesuaineita, naulakon ja muuta kodissa tarvittavaa. Matkalla oli talviseen joenuomaan rakennettu jääveistoskaupunki. Ostimme sen verran tavaraa kun saimme kerralla kahdestaan muovikasseissa kannettua ja nappasimme tavaratalon edestä taksin tuttuun mongolialaiseen tapaan; kädellä kun näyttää merkkiä, niin joku tiellä oleva auto nappaa kyytiin ja maksu määräytyy kilometrien mukaan. Tämä on jakamistaloutta parhaimmillaan ja sitä harrastettiin Mongoliassa jo ennen kuin termiä on alettu käyttää trendinomaisesti länsimaissa.

Tänään maanantaina aloitimme päivän Lähetyslentäjien henkilökunnan viikkokokouksella. Päivitimme kaikkien kuulumiset ja suunnittelimme ohjelmamme eteenpäin tuleviksi viikoiksi. Lentokoneemme mittaristo menee uusiksi ja työ on vielä kesken. Minun ja Sirpan viisumit täytyy laittaa ajan tasalle sisäministeriössä. Passimme ovat siellä prosessissa seuraavat pari viikkoa. Kävin antamassa pakollisen verikokeen paikallisessa sairaalassa. Koneemme ei lennä vielä muutamaan viikkoon, joten nyt on paras aika ottaa intensiivinen kielikoulujakso, että saamme petrattua mongolin kielitaitomme nykyistä paremmalle tasolle. Kielikoulu sijaitsee kotimme lähellä ja suuri osa opettajista on meille ennestään tuttuja 19 vuoden takaa. Sain sovittua kielitunnit neljäksi päiväksi viikossa. Ensimmäinen kielitunti alkaa jo huomenna!

Kävimme kukkakaupassa hankkimassa muutamia kookkaita viherkasveja, jotka auttavat pitämään sisäilmaa kosteana ja puhtaana. Ulaanbaatarin ilmanlaatu on talvisin todella iso ongelma kivihiilipäästöjen tähden. WHO:n asettamat päästörajat ovat ylittyneet yli 100-kertaisesti.

Tilaa Rissasen ystäväkirje ja pysyt hyvin mukana!