Terveydenhuoltoa ensi kertaa vuosiin

Sadat ihmiset saivat hoitoa ja lääkkeitä syrjäisessä kylässä Papua-Uusi-Guineassa

Papua Uudessa-Guineassa kyläläiset ottavat kiitollisina MAF:n lentävän terveydenhuoltotiimin vastaan.

Ihmiset ottivat kiitollisina apua vastaan syrjäisessä kylässä
Papua-Uudessa-Guineassa

Ihmiset ottivat kiitollisina apua vastaan syrjäisessä kylässä Papua-Uudessa-Guineassa
Saruwagenin vuoriston kätköissä sijaitsevaan Indagenin kylään pääsee ainoastaan jalan tai lentäen. Kylässä toimii pieni klinikka, jonka ahkera ja sitoutunut henkilökunta uurastaa vähin resurssein. Ihmisiä palvellaan parhaan mukaan, mutta kaikesta – lääkkeistä, hapesta ja vesihuollosta, on puutetta. Lähimpään Etepin sairaalaan on kahden päivän kävelymatka.

Lentäjä Glenys Watsonin ohjaama MAF:n Cessna 208 -lentokone kuljetti helmikuussa Indagenin vuoristokylään lääkäreistä ja terveydenhuollon ammattilaisista koostuvan työryhmän, mukanaan 25 kiloa lääketarvikkeita. Työryhmä hoiti ja neuvoi noin 600 potilasta seuraavien kolmen päivän aikana. Kyläläiset saivat ensimmäistä kertaa vuosiin apua ja hoitoa syöpään, näköongelmiin, hengitystiesairauksiin, sukupuolitauteihin, nivelrikkoon ja kroonisiin selkävaivoihin. Terveydenhuollon tiimi tarjosi leikkauksia, syöpäseulontoja, rokotuksia, ultraäänitutkimuksia, verikokeita, näöntarkastuksia ja
terveysneuvontaa.

“Meidän tehtävämme täällä on antaa apua – mutta minä olen saanut enemmän vastalahjaksi”, totesi lääkäri Samuel Mori. “Nämä syrjäseutujen unohdetut ihmiset ovat opettaneet nöyryyttä: he ovat kiitollisia niin pienestä, eivätkä käyttäydy kuin uhrit, vaikka olosuhteet ovat karut.”

Lääkäritiimin avustuslento oli ensimmäinen, jossa oli mukana Etepin sairaalan ja Braun Memorial Hospitalin lääkäreitä. Kahden sairaalan yhteistyö oli tehokasta ja toimivaa. “Suurkiitokset MAF:lle – näitä lentoja todella tarvitaan lisää!”, sanoo lääkäri Amanda Avinaga.

Onnistuneen avustuslennon jälkeen käytännössä koko Indagenin kylän väki saapui vilkuttamaan MAF:n koneelle sen noustessa kiitoradalta – toivottavasti heidän ei tarvitse odottaa seuraavaa lentoa kauan.