Toivoa vihan tilalle Etelä-Sudanissa

Sodassa kuoli lähes 400 000 ihmistä. Rauhan ja sovinnon työpajat auttavat toipumisessa.

Sodan hirveyksistä huolimatta tai ehkä juuri niiden vuoksi piispa Emmanuel Murye Modi ei ole antanut periksi. Hän järjestää MAF:n tukemana rauhan ja sovinnon työpajoja, joissa eri heimoista tulevien ihmisten on mahdollista käydä usein ensimmäistä kertaa läpi kokemuksiaan.
MAF:n lentokoneiden avulla on järjestetty jo 10 rauhan ja sovinnon työpajaa.
Kajo Kejissä pidettyyn rauhan ja sovinnon työpajaan osallistui 40 nuorta Nuer- Shilluk- ja Dinka-heimoista. Nuorten työpaja päättyi sitruunapuiden istutusseremoniaan. Rauhan sitruunapuut ovat pysyvä muistutus työpajan aikana tehdystä sitoutumisesta.

 

Sodassa kuoli lähes 400 000 ihmistä. Rauhan ja sovinnon työpajat auttavat toipumisessa.

Maailman nuorin valtio, vuonna 2011 itsenäistynyt Etelä-Sudan, vajosi vain kahden vuoden jälkeen raakaan sisällissotaan seitsemän vuoden ajaksi 2013-2020. Valtaapitävien välien selvittelynä alkanut sota kärjistyi nopeasti kahden isoimman heimon väliseksi sodaksi, jossa kuoli 383 000 ihmistä. Sota aiheutti pahimman pakolaiskriisin Afrikassa Ruandan kansanmurhan jälkeen, ja sodasta seurasi infrastruktuurin tuhoutuminen ja nälänhätää. Puolet lapsista jäi ilman mahdollisuutta käydä koulua. Kaikkiaan 11 miljoonan ihmisen kansakunnasta 4,2 miljoonaa joutui pakolaiseksi. Maa meni kehityksessä 50 vuotta taaksepäin, ja pahinta olivat lukemattomat ihmisoikeusloukkaukset. Etnisten puhdistusten lisäksi kerrotaan, että 2300 naista ja tyttöä raiskattiin sodan aikana.
        Sodan hirveyksistä huolimatta tai ehkä juuri niiden vuoksi piispa Emmanuel Murye Modi ei ole antanut periksi. Hän järjestää MAF:n tukemana rauhan ja sovinnon työpajoja, joissa eri heimoista tulevien ihmisten on mahdollista käydä usein ensimmäistä kertaa läpi kokemuksiaan. Työpajoissa tunnustetaan ja annetaan anteeksi julmuuksia. Hän kertoo työpajoista seuraavasti: ”On vaikeaa elää oman veljesi kanssa, joka on tehnyt jotain väärin, joten asetamme rauhanrakentamisen etusijalle. Odotamme 
anteeksiantoa ja sovintoa. Meidän on poistettava vihan sydän ja korvattava se luottamuksella.”
        MAF:n lentokoneiden avulla on järjestetty jo 10 rauhan ja sovinnon työpajaa, ja piispa Emmanuelilla on vahva mielipide MAF:n työn merkityksestä: ”Kiitän Jumalaa suhteestamme. On erittäin tärkeää rakentaa rauhaa, tuoda ihmisiä yhteen ja 
rakentaa luottamusta epäluuloisten ihmisten välille, jotta he voisivat lopulta elää kuin veljet ja sisaret yhdessä. Haluamme laajentaa MAF:n ohjelmaa tavoittaaksemme paljon enemmän ihmisiä.”
        Yllä olevassa kuvassa piispa Emmanuel Murye Modi rukoilee rauhan ja sovinnon puolesta. Rauhan ja sovinnon työpajan viimeisenä päivänä järjestetään Kuninkaan pöytä -niminen moninaisuuden juhla, jossa lauletaan ja tanssitaan. Siksi osallistujat ovat laittaneet symboliset kruunut päähänsä. Kajo Kejissä pidettyyn rauhan ja sovinnon työpajaan osallistui 40 nuorta Nuer- Shilluk- ja Dinka-heimoista. Nuorten työpaja päättyi sitruunapuiden istutusseremoniaan. Rauhan sitruunapuut ovat pysyvä muistutus työpajan aikana tehdystä sitoutumisesta. Piispa Emmanuel rukoilee, että Kajo Kejin ihmiset olisivat päättäväisiä ja vaalisivat rauhaa yhtä huolellisesti kuin he hoitavat näitä puita. Molempien kasvaminen vie aikaa, mutta piispa Emmanuel odottaa innolla päivää, jolloin koko yhteisö kokoontuu nauttimaan rauhan ja sovinnon hedelmistä.