Vauvojen rokotteet perille MAF:n siivin

MAF lentokoneet kuljettavat usein onnettomuuden uhrin tai sairauskohtauksesta kärsivän potilaan sairaalaan. Vielä useammin lentokoneemme vievät avun perille kehittyvien maiden vaikeakulkuisille ja turvattomille alueille. Pohjois-Tansaniassa MAF:n suomalainen lentäjä Jarkko Korhonen lensi pieneen Lesirwaen maasai-kylään mukanaan kaksi sairaanhoitajaa. Hoitajien tehtävänä oli vauvojen rokottaminen alueella, jonne matkustaminen moottoripyörällä puuttuvien teiden vuoksi veisi koko päivän. Jarkko otti Hedarun sairaalan hoitajat Cessna 206 -lentokoneen kyytiin Katahen kiitoradalta, josta lentoaika perille Lesirwaen kylän kiitoradalle on vain 20 minuuttia.

Tällä kerralla etukäteistieto neuvola- ja rokotusklinikasta ei jostain syystä ollut tavoittanut paimentolaisina eläviä maasaita. Äitejä pienten lastensa kanssa alkoi kuitenkin hitaasti kerääntyä lentokoneen ympärille, kun he kuulivat lentokoneen moottorin matalan murinan. Tuo ääni kertoo heille avun saapumisesta. Jarkko (37) on työskennellyt MAF:n lentäjänä Tansaniassa jo kuusi vuotta, joten hän tuntee hyvin paikallisen kielen ja kulttuurin sekä maasaiden tavat. ”Tällä alueella rokottamattomat lapset ovat vaarassa sairastua moniin tauteihin, esim. koleraan. Siksi on hyvin tärkeää, että vauvat saadaan rokotettua”, toteaa Jarkko, jolle on tärkeää, että MAF:n työssä lentokone on hyvän palveluksessa.

“Tulettehan uudestaankin!” yhden pienen vauvan äiti pyytää. “Ilman MAF:ia ja tätä klinikkaa lapsemme jäisivät ilman rokotuksia ja perusterveydenhoitoa”, Jarkko lupaa palata sairaanhoitajien nyökätessä vieressä. Edellisenä päivänä he olivat käyneet Katahen maasai-kylässä, mutta Jarkko tietää, että tarvetta riittää myös muissa lähiseudun kylissä. MAF:n lentojen avulla useampi äiti, lapsi ja vauva saavat välttämätöntä perusterveydenhoitoa. Kun lentokoneen ääni taas seuraavan kerran kuuluu, maasai-kylän äidit tietävät, että heille korvaamaton apu on jälleen kerran saapunut perille. Tämä MAF:n lento Tansaniassa on vain yksi esimerkki lennoista, joita MAF lentää elämän puolesta.