Suomen Lähetyslentäjien tukijoukot saivat uusia vahvistuksia

Seurakuntaneuvos Paula Lehmuskallio tutustumassa OH-MAF -lentokonenäyttelyyn Järvenpää ViaDia Torilla. Tällä MAF:n Cessna 206-lentokoneella apu kuljetettiin perille nopeasti ja tehokkaasti

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö myönsi hiljattain Paula Lehmuskalliolle seurakuntaneuvoksen arvonimen. Lehmuskallio ei  kuitenkaan jäänyt laakereilla lepäämään arvonimen saatuaan. Hän on tehnyt yhdessä usean muun kirkolliskokousedustajan kanssa aloitteen Suomen Lähetyslentäjien (MAF Suomi) hyväksymisestä kirkon lähetysjärjestöksi, mikä on kirkon ulkomaisessa työssä uusi myönteinen avaus. Aloitteen hyväksyminen turvaisi Suomen Lähetyslentäjien yli 40 vuotta jatkuneen erityislaatuisen yhteistyön kirkon kanssa myös tulevaisuudessa.  

Ilmailu on ollut voimakkaasti läsnä Paulan elämässä jo lapsuudesta alkaen, sillä sodan ajan lentäjä-ässä Oiva Tuominen on Paula Lehmuskallion setä.  Sotilasmestari Oiva "Oippa" Tuominen saavutti 43 ilmavoittoa ja hän oli ensimmäinen ilmavoimien Mannerheim-ristin ritari. Lähetyslentäjien eli MAF:n (Mission Aviation Fellowshipin) työ on Paulasta mielenkiintoista. ”MAF:n työssä ollaan aktiivisesti liikkeellä. Apu kuljetaan nopeasti ja tehokkaasti perille". MAF:n työssä lentäminen ja hyvä yhdistyvät: ”Se on konkreettinen osoitus, miten lentokoneella saadaan paljon hyvää aikaan."

Paula Lehmuskallio on aiemmin kunnostautunut Tikkurilan seurakunnassa mm. uuden kirkon rakennushankkeen eteenpäin viemisessä. Siinä yhteydessä hän on todennut, että "Tikkurilan kirkko tarvitsee taivaisiin nousevan ristin". Jos nykyisiä lentokoneita tarkastellaan tarkemmin, huomataan, että ne ovat ristinmuotoisia.  Niinpä voidaan ajatella, että MAF:n 130 lentokonetta ovat ristinmuotoisia viestinviejiä lentäessään apua, iloa ja toivoa kehitysmaiden turvattomilla ja vaikeakulkuisilla alueilla yli 30 maassa. Suomen Lähetyslentäjien ja MAF:n työtä tukevalla kirkolliskokousaloitteellaan Paula Lehmuskallio onkin nyt piirtämässä kirkon lähetystyön kuvaan taivaisiin nousevaa ristiä. Hänen innostus ja aktiivisuus osoittaa, että myös naiset ovat vahvasti lähetyslentotyössä mukana.

Paula Lehmuskallio teki aloitteen Suomen Lähetyslentäjien hyväksymisestä kirkon lähetysjärjestöksi yhdessä 14 muun kirkolliskokousedustajan kanssa - joukossa mm. Pitäjänmäen kirkkoherra Arto Antturi,  Leppävaaran kirkkoherra Kalervo Salo, Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Matti Salomäki, Espoonlahden kirkkoherra Jouni Turtiainen ja Suomen tunnetuin gospel-muusikko Pekka Simojoki. Aloite esittäää myös kirkon lähetysjärjestökriteerien täydentämistä sisältämään lentokoneilla ja muun teknologian avulla tehtävän kansainvälisen diakonian ja lähetystyön. Tämä mahdollistaisi Suomen Lähetyslentäjien ottamisen kirkon lähetysjärjestöksi tunnustusten välistä tytötä tekevänä järjestönä. Aloitteen ja sen allekirjoittaneet kirkolliskokousedustajat eri hiippakunnista löydät tämän linkin kautta.

Yrittäjä ja toimitusjohtaja Jari-Pekka Koponen valittiin Suomen Lähetyslentäjien halltukseen. Hänen erityisosaamistaan on erityisesti suomalaisten pienten ja keskisuuten yritysten toiminnnan tuntemus.
Teologian tohtori ja missiologiasta väitellyt Sakari Pinola valittiin Suomen Lähetyslentäjien hallitukseen. Hän tuo lähetyslentäjien työhön erityisesti kirkon lähetystyön yleistuntemusta

Suomen Lähetyslentäjien hallitus 30.1.2018 alkaen

  • Petri Louhivuori (pj. ilmailualan konsultti, aiemmin palvellut Finnairin lentokoulutusyksikön kaupallisen johtajan tehtävässä),
  • Antti Miettinen (vpj. Kirkon Ulkomaanapu, talousjohtaja, HT),
  • Tapani Kaitainen (pastori, aiemmin palvellut Kansanlähetyksen työaluekoordinaattorin tehtävässä),
  • Tom Häggblom (erikoissairaanhoitaja, potilaskuljetusten erityisosaaja, General Electrics),
  • Jari-Pekka Koponen (toimitusjohtaja Jari-Pekka liikenneasemat) ja
  • Sakari Pinola (teologian tohtori, aiemin palvellut Suomen Lähetysseuran johtajan tehtävässä)  

 

Uutena hallitukseen valitut Jari-Pekka Koponen ja Sakari Pinola tuovat Suomen Läheyslentäjien tukijoukkkoihin tärkeää osaamista.

 

Suomen Lähetyslentäjät valmistautuvat kantamaan aiempaan suurempaan vastuuta suomalaisten tekemästä kansaivälisestä diakoniasta ja läheystyöstä. Siksi on tärkeää, että entuudestaan vahvaan yhdistyksen hallitukseen saatiin lisää uusia voimavaroja. Yrittäjä ja Jari-Pekka liikenneasemien toimitusjohtaja Jari-Pekkka Koponen tuo hallitukseen pitkän kokemuksensa suomalaisesta yritystoiminnasta ja sen johtamisesta  Hänen mottonsa onkin, että on "Parempi johtaa hyvin". Hän toteaa, että "Lähetyslentäjien ja MAF:n työ on osa kristillistä kansainvälistä työtä – se on innostavaa!"

Teologian tohtori Sakari Pinola puolestaan on tehnyt koko elämäntyönsä ja kansainvälisen diakonian ja lähetystyön kysymysten parissa.  Hänen erityisosaamistaan hallituksessa on luonnollisesti kirkon lähetystyön kysymysten laaja tuntemus. Hän palveli liki koko työuransa Suomen Lähetysseuran tehtävissä ja viimeksi lähetysjohtajana. Sakari Pinola on edelleen lähetystyön aktiivi, joka kertoo, että "MAF:n työssä kiehtoo erityisesti nähdä kuinka huipputekniikka ja korkea ammattitaito palvelevat tehokkaasti evankeliumin rakkauden sanoman viemiseksi". Hänen mottonsa on "lähetysmielellä".

Lähetyslentäjien työhön voi tututustua katsomalla lähetyslentäjä Roy Rissasen haastattelun Ylen Aamu-TV:ssä.