Henkimaailman juttuja

15.4.2019

Ovoo on kivistä kasattu keko, joita näkee eri puolilla Mongoliaa. Sen kohdalla on tapana pysähtyä ja kiertää myötäpäivään. Tällä haetaan henkien suosiota matkalle.
Ovoo on kivistä kasattu keko, joita näkee eri puolilla Mongoliaa. Sen kohdalla on tapana pysähtyä ja kiertää myötäpäivään. Tällä haetaan henkien suosiota matkalle.

Mikä erottaa Lähetyslentäjien lentotoiminnan muiden lentopalveluja tarjoavien tahojen toiminnasta? Pohdin hengellisiä ja henkimaailman asioita Mongolian arkipäivän näkökulmasta ja niistä tilanteista, joita tässä ympäristössä ovat osa elämäämme.

Lähetyslentäjät hoitavat työnsä ammattimaisesti ja lentävät sääntöjen mukaan ja samanlaisella kalustolla, kuin monet muutkin lentopalveluja tarjoavat yritykset. Lentäjillämme on osa tehtäviin valmentavaa erikoiskoulutusta, mutta sen pohjana on vastaava lentämisen peruskoulutus kuin muillakin lentäjillä. Monet lennoistamme ovat suorituksena ulkonaisesti samanlaisia kuin minkä ammattitaitoinen lentäjä tekisi kunnollisesti huolletulla kalustolla. Mikä meidän toiminnassamme on erilaista kuin esimerkiksi kaupallisten lentofirmojen toiminnassa?

Yksi meidät muista erottava tekijä on työmme hengellinen ulottuvuus. Se pitää sisällään esimerkiksi toimintaamme ohjaavat kristilliset arvot, yhdessä rukoilemisen ja oman kristillisen vakaumuksen. Koko hengellisyyden käsite toiminnassamme on kuitenkin paljon laajempi. Se sisältää kokonaisvaltaisen ymmärryksen vuorovaikutuksesta niissä ympäristöissä, joissa me toimimme.

Mongoliassa arkipäivä, kulttuuri ja pääsääntöisesti kaikki elämä on  pääsääntöisesti tavalla tai toisella hengellisyyden läpäisemää. Henkien hallitsemassa ulottuvuudessa eläminen on tässä ympäristössä normaalia. Se näkyy tapojen ja perinteiden kunnioittamisessa ja muussakin arkipäivän käyttäytymisessä ja ihmisten valinnoissa. Paikallisen kielen hallitseminen on yksi avain, joka auttaa ymmärtämään niin arkisia kuin henkimaailmankin asioita.

Henget vaikuttavat myös lentotoimintaan ja lentoturvallisuuteen. Takavuosilta on olemassa ainakin yksi onnettomuustapaus, kun lentokone lensi huonossa säässä päin vuorta ja tuhoutui. Perämies osasi ennakoida tilanteen, mutta ei kertonut asiasta kapteenille, koska edessä olevaa vuorta ei ole tapana mainita, ennen kuin sen ohitse on menty. Muutoin on olemassa riski, että henget vihastuvat.

Mongoliassa teemme runsaasti sairaslentoja. On tavallista, että potilasta saattavat omaiset kokoontuvat lentokoneen ympärille. Usein löydän lentokoneen moottoripelleistä, potkurista, renkaista ja rappusista maitotippoja. Saattavalla naisella on mukanaan maitoa, jota hän kauhalla pirskottaa eri koneen osiin hakeakseen hengiltä suojelusta rakkaalleen, joka on lähdössä koneen mukana sairaalaan.

Lentokoulutuksen lisäksi lähetyslentäjät on varustettu muulla koulutuksella, joka ei liity suoraan lentämiseen. Meillä on pohjana myös hengellinen koulutus. Jotkut ovat käyneet raamattukoulun ja toiset lähetyskurssin. Itse sain omaan koulutukseeni äskettäin arvokkaan lisän, kun meillä oli paikallisen seurakuntamme järjestämä koulutus sairaiden puolesta rukoilemisesta. Tämähän sopii aika hyvin myös meidän toimintamme profiiliin, kun pidämme rukouksia muutenkin ennen lentoa ja kyydissämme lentää paljon potilaita. Toinen kouluttajistamme oli eläkkeelle kohta jäämässä oleva Boeing 777 -kapteeni, joka lentää työkseen amerikkalaisen lentoyhtiön palveluksessa ympäri maailmaa. Hänen nuoruuden unelmansa oli ollut lähteä MAF-lentäjäksi ja osa koulutusmateriaalin esimerkeistäkin oli lentämisestä, joten siinä mielessä koulutus oli relevanttia myös omaan työhöni liittyen.

Sairaiden puolesta rukoilemisessa olen ollut mukana jo vuosikymmeniä sitten Tuomasmessun sielunhoitajana, mutta täällä silmät avautuivat asiaan uudella tavalla. Olen ollut vuosikymmeniä töissä eri puolella maailmaa ympäristöissä, missä kansanparantajien ja noitatohtorien vaikutus on arkipäivän todellisuutta. Missään en ole 26 vuoden aikana kohdannut henkimaailman todellisuutta yhtä vahvasti kuin täällä Mongoliassa. Rukoilimme muutaman ihmisen puolesta ja tapaukset olivat kuin suoraan Uuden Testamentin sivuilta, missä Jeesus kohtasi henkien vaivaamia sairaita. Samalla tavalla kuin Jeesus pisti opetuslapsensa töihin ja parantamaan sairaita, meidänkin kouluttajamme pistivät meidät suoraan samoihin töihin. Ihmisen kokonaisuuteen kuuluu ruumis, sielu ja henki. Jotkut fyysiset ongelmat ja kivut ovat oireilua, johon voi liittyä henkien aiheuttamaa painolastia. Erityisesti näissä tapauksissa rukouksella voi olla isoja vaikutuksia. Henkien vaikutus ihmiseen ei sinänsä ole tässä ympäristössä suuri ihmetys, koska esimerkiksi shamanismi on vahvassa nosteessa Mongoliassa. Pelkästään Ulaanbaatarissa on tätä nykyä 20,000 shamaania, joilta voi ostaa näkyä tulevaisuuden tapahtumiin, ratkaisuja ja loitsuja. Loitsuja voi ostaa myös muiden pään menoksi. Mongoliassa shamanismi on sekoittunut buddhalaisuuteen ja myös munkit tarjoavat näitä palveluksia.

Keskityn jatkossakin pääsääntöisesti lentotehtävieni suorittamiseen turvallisesti. On kuitenkin hyvä olla ymmärrys ja ylimääräinen varustus sairaiden puolesta rukoilemiseksi. Lähetyslentäjä joutuu työnsä puolesta venymään monelaisiin tehtäviin ja tälle osaamiselle saattaa löytyä hyvinkin käyttöä.

Tilaa Rissasten uutiskirje. Lisää mielenkiintoisia kuulumisia MAF Mongoliasta.