Syrjäseudun arkea Papua-Uusi-Guinealla

15.12.2012

Paikallinen tie (Lähde: MAF Australia)
Paikallinen tie (Lähde: MAF Australia)
Wipimin lentokenttä ja osa kylästä (Lähde: MAF Australia)
Wipimin lentokenttä ja osa kylästä (Lähde: MAF Australia)

Jason Russell on Kaliforniasta kotoisin oleva itsenäinen baptistilähetyssaarnaaja. Hän palvelee Papua-Uusi-Guinealla päätehtävänään perustaa uusia seurakuntia. Vuonna 2005 hän muutti perheineen pienenpienelle Wipimin lähetysasemalle maan lounaisosiin. Voisi turvallisin mielin sanoa, että harva meistä on yhtä syrjäisessä kolkassa käynyt, kuin missä Wipim sijaitsee. Sähköäkin on saatavilla vain ilta-aikaan kello kuuden ja kymmenen välillä yhden ainoan generaattorin tuottamana.

Wipimissä on pieni päällystämätön lentokenttä, peruskoulu ja terveyskeskus. Kaupat ja jopa postitoimisto puuttuvat katukuvasta tyystin. Tarvikkeiden hankkiminen ei ole lainkaan yksinkertainen asia. Wipimiin pääsee kuivalla kaudella tietä pitkin, vaikka oikeammin voisi silloinkin puhua mutaisesta ajourasta. Kaikki painavat tarvikkeet, rakennusmateriaalit, kaasupullot ynnä muut tykötarpeet rahdataan Oriomo-joen varrelta tätä "tietä" pitkin nelivetoisella kuorma-autolla. Matkan jokivarrelta Wipimiin taittaa kahdessa tunnissa kuivalla kaudella. Sadekaudella matka kestää helposti koko päivän venyen monesti yön pimeille tunneille onnettoman tien vuoksi. Maalis- ja huhtikuun rankkasateiden aikaan vesi tulvii reitillä olevan sillan yli käytännössä eristäen ainoan tieyhteyden käyttökelvottomaksi kunnes sateet taukoavat ja tulva on ohi. Ennakolta ei pysty sanomaan päivämäärää milloin tie on jälleen käyttökuntoinen. Se on kokonaan keliolosuhteista kiinni. Tulva-aikana paikalliset ihmiset, mukaan lukien koululaiset, joutuvat tarpomaan mutaista tietä pitkin ja uimaan tulvivien purojen yli voidakseen matkustaa.

Tällainen uuvuttava matkanteko on arkipäivän todellisuutta lukuisissa kyläyhteisöissä ympäri Papua-Uusi-Guineaa. MAF:n kevyillä lentokoneilla voidaan tuoda hieman helpotusta tällaisille kyläyhteisöille ja Jasonin kaltaisille lähetystyöntekijöille.

Jason kuvailee lähettämässään kirjeessä MAF:n merkitystä alueella:

"Lähetyslentäjät ovat ainoita jotka lentävät Wipimiin ja ympäristön kyliin. Joudumme tukeutumaan voimakkaasti heihin sadekaudella saadaksemme ruokaa ja tarvikkeita tänne. Heidän ansiosta pystymme kasvattamaan kanoja pääasialliseksi proteiinin lähteeksi, koska MAF pystyy toimittamaan meille tipuja kasvatettavaksi. MAF on samalla ainoa toimija, jonka kautta ihmisiä voidaan evakuoida sairaalahoitoon riittävän nopeasti. Ilman heidän apua ihmisiä kuolisi paljon tarpeettomasti."