Kiitoratoja kartoitetaan drone-tekniikalla

12.7.2016

Kanadalainen Chris Unrau työskenteli puolen vuoden ajan Papua-Uudessa-Guineassa tuoden yrityksensä drone-tietotaidon MAF:n käyttöön.

"Tiesin, että voisimme käyttää taitojamme ja yritykseni teknologiaa kiitoteiden parantamiseen Papualla", Chris kertoo, "Yksi uusimmista laitteistamme on moniroottorinen drone. Tämä drone lentää tietyn kaavan mukaan automaattisesti kohteen yli ottaen satoja kuvia. Näistä kuvista luodaan yksi korkeatasoinen ortho-kuva. Räätälöity ohjelma luo kuvasta karttoja, joista näkyvät pinnanmuodot. Tämän kartan pohjalta on helppo suunnitella maansiirto- ja rakennustyöt."

"Ajattelin, että tämä teknologia voisi olla avuksi Papualla ja niinpä drone matkusti mukanani," Chris käytti dronea avustaessaan kiitoteiden kartoittamisessa. "Tässä vaiheessa näyttää siltä, että teknologia parantaa karttojen tarkkuutta ja tehostaa kartoitusprosessia. Työnäni on myös ollut tietotaidon siirtäminen muille MAF:n kartoittajille, jotta dronen käyttäminen voi jatkua myös lähtöni jälkeen."

Kartoitusmatkoillaan Chris näki myös kiitoratojen tarpeen. Ihmisiä kuolee hoidettaviin tauteihin, koska terveydenhuoltoa ei ole saatavilla.Taikauskolla on edelleen vahva jalansija - mm. noitavainot ovat edelleen yleisiä. Kiitorata yhdistää nämä kylät elämää antaviin palveluihin tuomalla kylät terveydenhuollon ja koulutuksen piiriin.